Vrouwen onder 19 schrijven historie met kwalificatie voor WK

Het Nederlands elftal voor speelsters onder 19 jaar heeft op het EK onder 19 de tweede wedstrijd tegen Engeland met 2-0 gewonnen. Na de eerdere 2-0 zege op Frankrijk is de ploeg zeker van de halve finales, maar mag het ook voor het eerst in de geschiedenis naar het WK onder 20 volgend jaar in Frankrijk

Ondanks de sterke tegenstand begon Oranje in Belfast net als tegen Frankrijk voortvarend. Na tien minuten stond het al 1-0 Quinty Sabajo gaf de corner voor die door Aniek Nouwen werd binnengekopt. In een toch al prima Nederlandse eerste helft maakte Joëlle Smits op slag van rust ook nog 2-0. De meer dan uitstekend spelende Victoria Pelova zette de spits met een steekpass vrij en de naar FC Twente vertrekkende goaltjesdief prikte alleen voor de keepster koel binnen.

"Ongelofelijk, we hebben geschiedenis geschreven. Dit is supergaaf", zei KNVB-coach Jessica Torny in Noord-Ierland. Terwijl de speelsters al juichend over het veld van Windsor Park gingen, wilde Torny zich er eerst van verzekeren of de poulewinst wel zeker was. "Ik heb een paar keer gevraagd of die eerste plaats wel echt zeker was", aldus Torny lachend. "Maar we hoeven gelukkig niet meer te rekenen. We zijn eerste."

Drie keer eerder behaalde Vrouwen onder 19 de halve finale op een EK (2010, 2014 en 2016), maar in die jaren stond er geen kwalificatie voor het WK op het spel. In 2014 werd de ploeg onder meer met de huidige A-internationals Dominique Janssen, Jill Roord, Vivianne Miedema, Lineth Beerensteyn en Sisca Folkertsma Europees kampioen.

Vijf dagen na het behalen van de Europese titel door het A-team wordt er daarmee opnieuw geschiedenis geschreven. Vrouwen onder 19 is het eerste Nederlandse vrouwenjeugdteam dat zich weet te kwalificeren voor een WK. Naast Nederland zijn op dit moment alleen Nieuw-Zeeland (kampioen van Oceanië), Frankrijk (gastland) en Duitsland (winnaar Groep A op het EK) zeker van deelname aan het WK.

Vrouwen onder 19 is na twee overwinningen zeker van de groepswinst in Groep B. Maandag speelt Oranje nog tegen Italië. Donderdag zal Oranje in Belfast spelen tegen de nummer twee uit groep A; Spanje, Schotland of Noord-Ierland.