Amerikaanse dames verrassen Keniaans team op steeplechase

De Amerikaanse atlete Emma Coburn heeft verrassend de wereldtitel op de 3000 meter steeplechase gewonnen. Vooraf werd ze wel gezien als voornaamste uitdaagster van de Keniaanse atletes en die legde ze er in de finale allemaal op.

Beatrice Chepkoech nam de leiding, maar die moest ze op bijzonder knullige wijze afstaan: vroeg in de wedstrijd vergat ze de binnenbocht te nemen, waar de waterbak ligt, waardoor ze terug moest, om de nodige apparatuur heen moest lopen en alsnog over de waterhorde moest springen. Toch slaagde de Keniaanse er wel in binnen korte tijd weer aan te sluiten bij de leidende groep, met olympisch kampioene Ruth Jebet op kop.

Na tweederde van de race waren nog zes dames over in de voorste groep: Jebet, Chepkoech en haar landgenotes Hyvin Kiyeng en Celliphine Chespol, en de Amerikaanse dames Coburn en Courtney Frerichs. Chespol was met anderhalve ronde te gaan verrassend de eerste die moest lossen, waardoor vijf dames gezamenlijk de bel voor de laatste ronde hoorden.

Jebet was de volgende die moest lossen, waardoor het Kenia tegen de VS was, beiden met twee dames. Dat kreeg een bijzonder verrassende wending, want Chepkoech moest lossen en Coburn nam het heft in handen. Ze liet Frerichs en Kiyeng achter en snelde in een uitmuntende tijd van 9:02,58 minuten naar de wereldtitel. Frerichs maakte de sensatie compleet door in 9:03,77 - zestien seconden sneller dan haar persoonlijk record - Kiyeng af te troeven en het zilver te pakken.