WK atletiek: Dag 9 - Nog één keer Usain Bolt

Het is vandaag de voorlaatste dag van het WK, er staan wat schitterende wedstrijden op het programma, maar het zal vooral de geschiedenisboeken in gaan als het einde van een tijdperk: Usain Bolt sluit zijn illustere loopbaan vandaag af door op de 4x100 meter nog één keer in actie te komen. Het stadion zal weer bomvol zitten, want hier willen de fans bij aanwezig zijn.

Nederlanders
Eelco Sintnicolaas en Pieter Braun gaan weer verder met de tienkamp. De vorm lijkt er bij beiden niet echt te zijn: Sintnicolaas zal zijn best moeten doen om bij de beste tien te eindigen, Braun zal wat moeten stijgen voor de top-20.

Nederland komt daarnaast in actie in de series van de 4x100 meter, bij zowel de mannen als de vrouwen. Een plek bij de eerste drie wordt gevraagd, ook de twee snelste verliezende teams gaan naar de finale. De mannen staat tegenover de VS, Japan, Groot-Brittannië en Trinidad & Tobago en dat zal ongelooflijk moeilijk worden, zeker zonder Churandy Martina.

De vrouwen hebben met de VS een van de twee topfavorieten voor goud in de serie, het Britse team is ook sterk en Zwitserland is eveneens een rivaal, maar de tweede plek moet mogelijk zijn. Als dat niet lukt hoort Nederland via de tijdsnelsten alsnog in de finale thuis, tenzij er iets fout gaat met de wissels.

Op de 4x400 meter komen de Nederlandse dames in actie en dat ze hier staan is een knappe prestatie. Het zal erg lastig worden om de top-3 te halen in een serie met onder meer de VS, Groot-Brittannië, Frankrijk en Australië, maar zeg nooit nooit.

Nadine Visser zal als eerste Nederlandse ooit de WK-finale op de 100 meter horden lopen. Dat is een geweldige prestatie en wat er ook gebeurt: haar WK zal geslaagd zijn. Op de horden kunnen er altijd rare dingen gebeuren, maar normaal gesproken is een medaille te hoog gegrepen.

Het programma van vandaag

Tijd (NL) Onderdeel Ronde Nederlander(s)
11:00 Tienkamp 110m horden Eelco Sintnicolaas
Pieter Braun
11:35 4x100m vrouwen Series Nederland
11:55 4x100m mannen Series Nederland
12:00 Tienkamp Discuswerpen, groep A Eelco Sintnicolaas
Pieter Braun
12:20 4x400m vrouwen Series Nederland
12:50 4x400m mannen Series -
13:20 Tienkamp Discuswerpen, groep B Eelco Sintnicolaas
Pieter Braun
14:30 Tienkamp Polsstokhoogspringen, groep A Eelco Sintnicolaas
Pieter Braun
15:15 Tienkamp Polsstokhoogspringen, groep B Eelco Sintnicolaas
Pieter Braun
-      
18:30 Tienkamp Speerwerpen, groep A Eelco Sintnicolaas
Pieter Braun
19:55 Tienkamp Speerwerpen, groep B Eelco Sintnicolaas
Pieter Braun
20:05 Hoogspringen vrouwen Finale -
21:05 100m horden vrouwen Finale Nadine Visser
21:15 Speerwerpen mannen Finale -
21:20 5000m mannen Finale -
21:45 Tienkamp 1500m Eelco Sintnicolaas
Pieter Braun
22:30 4x100m vrouwen Finale ?
22:50 4x100m mannen Finale ?

Finale 32: Hoogspringen vrouwen
Het gaat hier normaal gesproken alleen om wereldkampioene Mariya Lasitskene uit Rusland, die op dit WK uitkomt onder de vlag van de internationale atletiekfederatie. De Russische domineert dit jaar en sprong als enige over de twee meter, iets wat ze dan ook gelijk meer dan tien keer voor elkaar kreeg. Verrassingen kun je altijd zien, maar er moet wel iets raars gebeuren wil Lasitskene er niet met het goud vandoor gaan - dan horen we overigens de IAAF-hymne in plaats van het Russisch volkslied.

De 19-jarige Amerikaanse Vashti Cunningham is een potentiële uitdaagster. Ze werd vorig jaar wereldindoorkampioene en sprong dit jaar al over 1,99 meter, dus bij falen van Lasitskene heeft ze een goede kans. De strijd om zilver en brons ligt volledig open, waarbij we ook kijken naar de Poolse Kamila Licwinko en olympisch kampioene Ruth Beitia uit Spanje. Op papier heeft de Litouwse Airine Palsyte een goede kans, maar zij is nog altijd herstellende van een blessure. Zevenkampsters Morgan Lake en Katerina Johnson-Thompson verdedigen de Britse eer.

Katerina Johnson-Thompson zal voor eigen publiek de bittere nasmaak van haar mislukte zevenkamp weg willen spoelen (Pro Shots/Action Images)
Katerina Johnson-Thompson zal voor eigen publiek de bittere nasmaak van haar mislukte zevenkamp weg willen spoelen (Pro Shots/Action Images)

Finale 33: 100m horden vrouwen
Het meest opvallende van de halve finales was het bijna falen van Kendra Harrison, de houdster van het wereldrecord. In 2015 werd ze in de halve finales van het WK gediskwalificeerd vanwege een valse start, vorig jaar greep ze naast een startbewijs voor de Olympische Spelen - drie weken daarna verbrak ze het stokoude wereldrecord. Nu leek het na een ongelooflijke boutstart weer mis te gaan, maar Harrison vocht zich terug en staat in de finale, wat ons betreft als favoriete voor goud.

Wereldkampioene Danielle Williams ging er in de halve finales uit, olympisch kampioene Brianna Rollins zit een dopingschorsing uit en dus moet Harrison de concurrentie van anderen hebben. Nia Ali en Christina Manning willen hun landgenote graag verslaan, maar de ervaren Dawn Harper-Nelson heeft wellicht betere papieren. De Australische Sally Pearson is helemaal terug in topvorm en de Duitse Pamela Dutkiewicz hoopt net als 'onze' Nadine Visser voor een stunt te zorgen. Tot slot is er de Wit-Russische Alina Talay, daar gaan we allemaal heel graag naar kijken.

Finale 34: Speerwerpen mannen
Mogelijk een van de absolute hoogtepunten van het WK en dat komt door twee Duitsers: eerst gooide olympisch kampioen Thomas Röhler iedereen naar huis, maar in de afgelopen weken gooit landgenoot Johannes Vetter de speer bijna het stadion uit. In de kwalificaties gooide Vetter al over de 91 meter, ongeëvenaard in een kwalificatie. De twee zijn de grote topfavorieten voor goud en zilver, maar uiteraard kan er altijd iets raars gebeuren.

Regerend kampioen is de Keniaan Julius Yego, niet in wereldvorm nog, maar als hij hem 'raakt' is het ook gelijk goed. Met Jakub Vadlejch hebben de Tsjechen een goede troef in handen, net als Polen met Marcin Krukowski en Griekenland met de nog jonge Ioannis Kiriazis. Vlak ook de derde Duitser, Andreas Hofmann, zeker niet uit, net als voormalig olympisch kampioen Keshorn Walcott uit Trinidad & Tobago.

Johannes Vetter zette dit jaar in Luzern een van de meest bizarre reeksen ooit neer in het speerwerpen (Bron: YouTube)

Finale 35: 5000m mannen
De zoveelste editie van De Grote Mo Farah Show, en in principe eindelijk de laatste. De Brit loopt zijn laatste kampioenschap op de baan en gaat hier ongetwijfeld het goud weer ophalen. De Ethiopiërs zullen proberen hem te verslaan en ze hebben daar drie jonge gasten voor die allemaal tot de absolute wereldtop horen: Muktar Edris, Yomif Kejelcha en Selemon Barega, die stuk voor stuk een goede medaillekans hebben.

Cyrus Rutto moet de Keniaanse eer redden, dat land presteert dramatisch op de vijf kilometer. Verder hebben we nog Paul Chelimo, de Keniaanse Amerikaan die vorig jaar olympisch zilver won en de rappe Canadees Mohammed Ahmed. De Eritreeërs Aron Kifle en Awet Habte zijn misschien outsiders, maar normaal gesproken lijkt het ons te gaan tussen Farah - die uiteraard weer goud wint - en de Ethiopiërs.

De 5000m wordt ongetwijfeld weer De Grote Mo Farah Show (Pro Shots/Action Images)
De 5000m wordt ongetwijfeld weer De Grote Mo Farah Show (Pro Shots/Action Images)

Finale 36: 4x100m vrouwen
Sinds 2005 is dit al een strijd tussen de regerend olympisch kampioenen uit de VS en de wereldkampioenen uit Jamaica en ook nu is dat weer het geval. Wereldkampioene Tori Bowie is de leidster van de Amerikaanse ploeg, verder gevuld met jonge twintigers, die zich allemaal willen bewijzen. Elaine Thompson is uiteraard de kopvrouw bij Jamaica en zij gooien iets meer ervaring in de strijd. Toch zouden we de Amerikaanse dames als favoriet aan willen wijzen.

In de strijd om het brons heeft Trinidad & Tobago met Michelle-Lee Ahye en Kelly-Ann Baptiste twee rappe dames, terwijl de Britse ploeg in de breedte ook prima is. Duitsland is misschien nog wel de grootste kandidaat voor het brons: ze wisselen sterk en hebben daardoor alsmaar beter wordende resultaten op de estafettes. Met Dafne Schippers zou Nederland de finale moeten kunnen halen, maar voor een medaille zou wel wat geluk nodig moeten zijn.

Finale 37: 4x100m mannen
Ook hier gaat het doorgaans tussen de VS en Jamaica, maar bij de mannen winnen de Jamaicanen over het algemeen en dat is natuurlijk voor een groot deel te danken aan Usain Bolt. Hij verloor de 100 meter op dit WK, maar zal vanavond zijn atletiekcarrière koste wat het kost met goud af willen sluiten. Wereldkampioen Justin Gatlin zal dat wederom proberen te verhinderen en met Christopher Belcher, Christian Coleman en Mike Rodgers in het team hebben de Amerikanen daar alle kans toe. De Jamaicaanse sprinters presteren op dit WK ver onder de maat en dat kan ze hier het goud kosten.

Wie het brons kan winnen is een moeilijke vraag. De Japanners zijn altijd goed op grote toernooien, terwijl de Britten een talentvolle generatie hebben. Canada zouden we normaal opnoemen, maar zonder Andre de Grasse wordt dat erg lastig. Dan is er Zuid-Afrika, wat hun beste sprintgeneratie ooit heeft en op papier een goede medaillekans heeft....ware het niet dat door gekloot in de nationale atletiekbond geen enkele keer het topteam samen is gekomen om zich voor het WK te plaatsen, waardoor ze er niet bij zijn. Trinidad & Tobago kan meedoen, maar we houden het toch maar op de Britten.

Usain Bolt loopt vandaag zijn allerlaatste race (Pro Shots/Action Images)
Usain Bolt loopt vandaag zijn allerlaatste race (Pro Shots/Action Images)