Moderne slavernij 'is overal' in de VK

Moderne slavernij en mensenhandel komt in het Verenigd Koninkrijk veel meer voor dan eerder werd gedacht. Volgens de Britse opsporingsinstantie NCA "zitten er in ieder grote plaats en stad wel slachtoffers".

Het NCA ondersteunt de politie volgens Britse media in driehonderd lopende zaken in verband met moderne slavernij. De slachtoffers komen voornamelijk uit Oost-Europa, Vietnam en Nigeria.

Moderne slavernij is er volgens de NCA in veel verschillende vormen, van illegaal en gedwongen werken in een fabriek tot uitbuiting in de prostitutie. Er zijn gevallen bekend van slachtoffers, sommigen nog maar twaalf jaar oud, die feitelijk verkocht worden aan families in het Verenigd Koninkrijk en Europa.

Roma-meisje
NCA-directeur Will Kerr noemt als voorbeeld een twaalfjarig Roma-meisje dat aan de grens was tegengehouden. Zij was door haar vader gestuurd om als huishoudster en nanny voor een familie in het Verenigd Koninkrijk te werken.

De onderzoekers kunnen geen exacte cijfers geven, maar schatten dat in het Verenigd Koninkrijk tienduizenden slachtoffers rondlopen.

Moderne slavernij 'is overal' in de VK
Moderne slavernij 'is overal' in de VK (Foto: ANP)