WK atletiek: Dag 8 - Schippers gaat voor goud

Het is de op twee na laatste dag van het WK en eindelijk hebben we weer een ochtendsessie. Hartstikke leuk natuurlijk, kunnen we tenminste nog meer uren weggooien aan het kijken van series en kwalificaties, feest! De tienkamp begint vandaag, alleen maar meer reden voor feest, en het is de dag met de grootste kans op Nederlands goud.

Nederlanders
Vandaag begint de tienkamp, het toneel van de échte atleten. Eelco Sintnicolaas vertegenwoordigt Nederland al jaren en doet dat ook nu weer, vergezeld door Pieter Braun. Voor Sintnicolaas zou een medaille een verrassing zijn, maar onmogelijk is niks. In Braun's geval mogen we bij een medaille gerust van een regelrechte sensatie spreken. 

Nadine Visser, Eefje Boons en Sharona Bakker komen aan de start van de series op de 100 meter horden. De top-4 van elke serie gaat door, net als de vier snelste verliezers. Als we naar de indeling van de series kijken blijkt dat dat voor Visser verre van een onoverkomelijke horde moet zijn, Bakker zou het ook moeten kunnen halen en voor Boons zou het een zeer knappe verrassing zijn.

Sanne Verstegen komt in de halve finales van de 800 meter in actie en moet daar bij de beste twee eindigen. Een zeer moeilijke opgave, want door de aanwezigheid van Caster Semenya is plek één al bijna vergeven en de concurrentie daarachter is zeer zwaar. Een van de twee tijdsnelsten zijn mag ook, maar de finale bereiken zou een waar kunststuk zijn voor de Nederlandse.

Richard Douma werd in de series van de 1500 meter uitgeschakeld na een val in de laatste meters...tot het protest van de Nederlandse bond enigszins verrassend geaccepteerd werd - het leek immers vooral Douma's eigen schuld te zijn. Een plek in de top-5 is vandaag nodig om de finale te bereiken en dat zou gerust een stunt genoemd mogen worden. Ook de twee tijdsnelsten gaan door.

Na een uitstekende zevenkamp hoopt Visser ook op de horden indruk te maken (Pro Shots/Action Images)
Na een uitstekende zevenkamp hoopt Visser ook op de horden indruk te maken (Pro Shots/Action Images)

Het programma van vandaag

Tijd (NL) Onderdeel Ronde Nederlander(s)
11:00 Tienkamp 100m Eelco Sintnicolaas
Pieter Braun
11:10 Discuswerpen vrouwen Kwalificatie, groep A -
11:45 100m horden vrouwen Series Nadine Visser
Eefje Boons
Sharona Bakker
12:05 Tienkamp Verspringen Eelco Sintnicolaas
Pieter Braun
12:15 Hoogspringen mannen Kwalificatie -
12:35 Discuswerpen vrouwen Kwalificatie, groep B -
13:55 Tienkamp Kogelstoten Eelco Sintnicolaas
Pieter Braun
       
18:00 Tienkamp Hoogspringen Eelco Sintnicolaas
Pieter Braun
20:05 100m horden vrouwen Halve finales ?
20:10 Verspringen vrouwen Finale -
20:35 800m vrouwen Halve finales Sanne Verstegen
21:10 1500m mannen Halve finales Richard Douma
21:30 Kogelslingeren mannen Finale -
21:45 Tienkamp 400m Eelco Sintnicolaas
Pieter Braun
22:25 3000m steeplechase vrouwen Finale -
22:50 200m vrouwen Finale ?

Finale 27: Tienkamp mannen
De tienkamp is altijd een lastig onderdeel om te voorspellen, er kan immers veel fout gaan. Een van de beste sporters ooit, de Amerikaan Ashton Eaton, is de tweevoudig regerend wereld- en olympisch kampioen, maar is inmiddels gestopt, dus de wereldrecordhouder krijgt morgen een opvolger. De Fransman Kevin Mayer lijkt de voornaamste kandidaat: hij is nog jong en won vorig jaar olympisch zilver, terwijl hij dit jaar grote indruk maakte op het EK indoor. In de buitenlucht hebben we hem nog nauwelijks gezien, maar als hij in vorm is is Mayer de te kloppen man.

Drie man lijken de belangrijkste uitdagers te zijn: de Amerikaan Trey Hardee, Damian Warner uit Canada en de Duitser Rico Freimuth. Warner won de grote meerkamp in Götzis, Freimuth zette in Ratingen 's werelds beste jaarprestatie neer en Hardee was op het WK van 2011 de laatste die Eaton wist te verslaan. De excentrieke Rus Ilya Shkurenyov is ook weer van de partij en Lindon Victor uit Grenada is in topvorm, terwijl Eelco Sintnicolaas namens Nederland wederom tot de outsiders behoort.

Finale 28: Verspringen vrouwen
Dit gaat normaal gesproken over drie dames: Tianna Bartoletta en Brittney Reese namens de VS tegen de Servische Ivana Spanovic. Reese was jarenlang onklopbaar op de grote toernooien, tot het op het WK 2015 in de kwalificaties helemaal verkeerd ging. Bartoletta nam het stokje over en is regerend wereld- en olympisch kampioene, terwijl Spanovic er altijd staat als het moet. Ze heeft een blessure achter de rug, maar als ze fit is kan dit een geweldige driestrijd worden en wie we dan het voordeel moeten geven...geen idee.

Uitdaagsters zijn er natuurlijk altijd, hoewel een andere dame dan bovenstaande drie een verrassing zou zijn. We komen dan uit bij de Nigeriaanse Blessing Okagbare, de Russische Darya Klishina of de Australische Brooke Stratton, die al over de 7 meter gesprongen hebben, maar dat was wel een tijd geleden. De Britse Lorraine Ugen en de Duitse meerkampster Claudia Salman-Rath kwamen er bij in de buurt, terwijl Chantel Malone namens de Britse Maagdeneilanden voor een megastunt hoopt te zorgen.

Ivana Spanovic hoopt de Amerikaanse dames eindelijk te kunnen verslaan op een groot toernooi (Pro Shots/Action Images)
Ivana Spanovic hoopt de Amerikaanse dames eindelijk te kunnen verslaan op een groot toernooi (Pro Shots/Action Images)

Finale 29: Kogelslingeren mannen
Hier kunnen we vrij simpel over zijn: een gouden medaille voor iemand die geen Pawel Fajdek heet zou een sensatie zijn. De Pool domineert al drie jaar met ijzeren vuist - ook doordat er nauwelijks sterke concurrentie is - en alleen vorig jaar op de Spelen ging het niet zo best was: hij kwalificeerde zich niet eens voor de finale. Dat neemt niet weg dat Fajdek de absolute topfavoriet is. Olympisch kampioen Dilshod Nazarov, ongeveer de enige sporter op wereldniveau uit Tadjikistan, is nog niet best in vorm dit jaar, maar kan pieken op het juiste moment.

Naast Fajdek lijkt vooral landgenoot Wojciech Nowicki een goede kans op eremetaal te maken, zoals het brons wat hij op het vorige WK en de vorige Spelen pakte. Verder hebben we onder meer nog de Franse dopingzondaar Quentin Bigot, het Hongaarse toptalent Bence Halasz en de Rus Valeriy Pronkin die om de medailles hopen te strijden.

Finale 30: 3000m steeplechase vrouwen
Normaal gesproken gaat het hier over Kenia, al dan niet met een Bahreins vlaggetje in het geval van olympisch kampioene en wereldrecordhoudster Ruth Jebet. Dit seizoen is ze relatief gezien nog niet geweldig, dus de Keniaanse dames die ook daadwerkelijk een Keniaanse vlag op hun kleding hebben mogen hopen op goud. Het gaat dan om de tiener Celliphine Chespol, Beatrice Chepkoech en titelverdedigster Hyvin Kiyeng. Verder hebben we nog Emma Coburn uit de VS, maar eerlijk is eerlijk: iemand anders die op het podium komt zou een flinke verrassing zijn.

Kan Schippers haar wereldtitel verdedigen? De finale van 2015 is op 5:50 in dit filmpje te zien (Bron: YouTube)

Finale 31: 200m vrouwen
Hier kunnen we vrij duidelijk over zijn: er is maar één topfavoriete voor het goud en dat is regerend wereldkampioene Dafne Schippers. Zonder olympisch kampioene Elaine Thompson en zonder de Amerikaanse dames Allyson Felix en Tori Bowie lijkt de weg vrij voor de Nederlandse, die in de halve finales een erg matige tijd liet noteren, maar wel heel simpel liep. De enige die haar zou kunnen bedreigen lijkt Shaunae Miller-Uibo, maar het is maar de vraag of de slopende 400 meter er niet heel hard ingehakt heeft, fysiek en mentaal.

De Amerikaanse Deajah Stevens kan een gooi doen naar het brons, of misschien zelfs zilver als Miller-Uibo niet goed genoeg is. Dina Asher-Smith moet dat op papier kunnen en de Britten zullen het zeker hopen, maar ze lijkt toch net niet helemaal fit te zijn. Dan is er nog de Ivoriaanse Marie-Josée Ta Lou, vierde op de Spelen en in de vorm van haar leven, maar om Schippers te bedreigen zal ze toch uit nog een heel ander vaatje moeten tappen.