Johan Cruijff Arena vanaf 25 oktober

Waar veel Ajacieden van hebben gedroomd, wordt bewaarheid: op 25 oktober 2017 wordt het onderkomen van Ajax vernoemd naar Johan Cruijff.

De Johan Cruijff Arena komt er in navolging van de dood van Cruijff, in maart van vorig jaar. Er werd al een intentieverklaring getekend dat de Amsterdam Arena in de toekomst de naam van het clubicoon moest gaan dragen.

Henk Makerink, directeur van het stadion, had gehoopt op een sneller proces. "We hebben besloten meerdere dingen in één keer aan te pakken. En natuurlijk is zo'n naamsverandering niet in een halve dag georganiseerd", zegt hij tegen BNR.

Ajax is hard bezig om het stadion in eigen beheer te nemen. Daarbij speelt de naamswijziging ook een rol. De aandeelverhoudingen van het stadion zullen veranderen. Het aandeel van de gemeente Amsterdam wordt gehalveerd en dat van Ajax wordt groter.
 
Mogelijk wordt achter of voor de naam van Cruijff nog een sponsornaam ingezet. "Eigenlijk zijn alle mogelijkheden opengelaten, behalve een tabaksproducent. De familie heeft aangegeven dat dat nooit een link zou mogen zijn met de nieuwe naam. Voorlopig zijn we hiervoor nog niet in gesprek met een commerciële partij, we hebben alleen de deur opengehouden voor de toekomst."