Bosse na zinderende race naar wereldtitel 800 meter

De Fransman Pierre-Ambroise Bosse is de nieuwe wereldkampioen op de 800 meter. Op het WK atletiek in Londen was de 25-jarige nummer vier van de Spelen van Rio de beste in een prachtige finale.

Net als in de series en halve finales ging de Canadees Brandon McBride de strijd vanaf de kop aan, maar dit keer was de concurrentie te sterk en met een paar honderd meter te gaan zakte hij weg.

Achter McBride werd een robbertje gevochten door de favorieten, de jonge Keniaan Kipyegon Bett en Nijel Amos uit Botswana, maar dat ging allemaal goed. Ook de Braziliaan Thiago André meldde zich in de strijd voorin, maar met de eindfase in zich opende Bosse de aanval.

De Fransman nam de leiding en sloeg een gat, want Bett en Amos konden niet volgen, terwijl ook André wegzakte. Van achteren kwam de Pool Adam Ksczot met zijn befaamde eindsprint en dat leverde hem net als twee jaar terug zilver op, want tegen de 1:44,67 van Bosse was ook hij niet opgewassen.

De strijd om brons werd nog bijzonder spannend: Amos zakte weg, zoals gewoonlijk wild wapperend met de armen. De Brit Kyle Langford begon als zesde aan de laatste zeventig meter, maar aangespoord door het wild wordende publiek sprintte hij meerdere concurrenten voorbij. Uiteindelijk kwam hij echter 0,04 seconden tekort om de strompelende Bett bij te halen en dus was het brons voor de Keniaan.

Een eerste filmpje van de finale, helaas gefilmd met een aardappel. Als betere beelden beschikbaar zijn komen die er natuurlijk bij (Bron: YouTube)