Godzilla-acteur Haruo Nakajima overleden

De Japanse acteur en stuntman Haruo Nakajima is gisteren op 88-jarige leeftijd overleden. Nu zal die naam de meeste mensen weinig zeggen, maar Nakajima was de man die in 1954 voor het eerst in een rubberen pak kroop om de rol te kunnen spelen van het iconische filmmonster Godzilla. Volgens zijn dochter Sonoe Nakajima was de acteur de afgelopen maand opgenomen in een ziekenhuis en overleed hij maandag aan de gevolgen van een zware longontsteking.

De op 1 januari 1929 in Yagamata geboren Haruo Nakajima begon zijn filmloopbaan als stuntacteur in films als Sword For Hire (1952), Eagle Of The Pacific (1953) en speelt de rol van bandiet in de cultklassieker Seven Samurai (1954). Datzelfde jaar maakt Nakajima ook zijn internationale doorbrak als hij in de huid van het monster Godzilla kruipt. De door Ishiro Honda geregisseerde rolprent was een duidelijk statement tegen de in die tijd gebruikelijke nucleaire testen in het Pacifische gebied.

Nakajima zou van 1954 tot 1972 in 12 opeenvolgende films van de eveneens legendarische Toho filmstudio de rol van de prehistorische vuurspuwende megasalamander spelen. Voor zijn filmrol bestudeerde de acteur hoe olifanten en beren zich voortbewogen. In een interview met de Nakajima in 2014 zei hij: "Als Godzilla niet normaal kan lopen, is het niet meer dan een ordinaire freakshow." Ook over de Amerikaanse remake van Godzilla had de Japanner een uitgesproken mening: "Ik ben het origineel, het echte werk. Mijn Godzilla was de beste!"

Haruo Nakajima zal in besloten kring worden begraven.

Godzilla (1954)
Godzilla (1954)