WK atletiek: Dag 6 - Boekelman gaat voor een stunt

Na een mooie avond, hoewel de 400 meter wat tegenviel, is het tijd voor de zesde dag van het WK atletiek. Het is een beetje een mager programma vandaag, maar het kan dan ook niet elke dag feest zijn. We gaan er natuurlijk gewoon van genieten, dus uiteindelijk komt het wel goed.

Nederlanders
Eén Nederlandse deelneemster vandaag: kogelstootster Melissa Boekelman plaatste zich gisteren voor de finale en zal de wedstrijd van haar leven moeten gooien - en wat geluk moeten hebben - om in aanmerking te komen voor een medaille.

Het programma van vandaag

Tijd (NL) Onderdeel Ronde Nederlander(s)
20:05 3000m steeplechase vrouwen Series -
20:10 Verspringen vrouwen Kwalificatie -
20:20 Kogelslingeren mannen Kwalificatie, groep A -
21:05 5000m mannen Series -
21:25 Kogelstoten vrouwen Finale Melissa Boekelman
21:50 Kogelslingeren mannen Kwalificatie, groep B -
21:55 200m mannen Halve finales -
22:30 400m horden mannen Finale -
22:50 400m vrouwen Finale -

Finale 21: Kogelstoten vrouwen
Wereldkampioene Christina Schwanitz is afwezig, net als de Nieuw-Zeelandse Valerie Adams, die het kogelstoten tot haar blessure domineerde. Beiden hebben (Adams) of hadden (Schwanitz) het druk met zwanger zijn, maar olympisch kampioene Michelle Carter uit de VS is wel van de partij. De Amerikaanse is het hele jaar nog niet zo indrukwekkend en we kunnen haar toch niet dé favoriete noemen.

Slechts één dame stootte dit jaar over de 20 meter en veel scheelde dat ook niet: de Chinese Gong Lijao kwam vorige maand in Duitsland tot 20,11 meter en plaatste zich in de kwalificatie met één stoot voor de finale. De ervaring heeft ze, dus als we iemand als favoriete moeten bombarderen is het vermoedelijk Gong. De 21-jarige Amerikaanse Raven Saunders, nationaal kampioene, en de Hongaarse Anita Marton, goed voor brons op de Spelen vorig jaar, lijken met Carter de voornaamste uitdaagsters.

Gong gaan we vandaag weer uitgebreid horen (Bron: YouTube)

Finale 22: 400m horden mannen
Hier had Kyron McMaster moeten lopen om de Britse Maagdeneilanden een historische medaille te bezorgen, maar de jonge aanvoerder van de wereldranglijst dit jaar werd in de series gediskwalificeerd - terecht, dat dan weer wel. Dat dit een heerlijk willekeurig onderdeel is blijkt maar weer als we naar de top-3 van het WK van twee jaar geleden kijken. Nicholas Bett kenden we voor dat WK nauwelijks, maar de Keniaan won goud en zakte daarna - op één of twee goede wedstrijden na - weer ver weg. Dit keer is hij er vanwege een blessure niet bij. De nummer twee, de Rus Denis Kudryavtsev, liep het toernooi van zijn leven en hebben we op twee wedstrijdjes in Rusland vorig jaar na niet meer gezien. Tot slot is er Jeffery Gibson uit de Bahama's, brons in 2015, maar sindsdien nauwelijks nog iets gepresteerd.

Olympisch kampioen Kerron Clement is wel van de partij en de 31-jarige Amerikaan heeft goede papieren om zijn wereldtitels van 2007 en 2009 aan te vullen met een derde gouden medaille. De jonge Noor Karsten Warholm is de revelatie van het seizoen en zou zomaar goud kunnen winnen, net als de Cubaanse Turk Yasmani Copello - goed voor brons op de Spelen vorig jaar. Namens Qatar hebben we Abderrahaman Samba, die niet geheel verrassend niet in Qatar geboren is. De man komt uit Mauritanië en heeft voor het grote geld gekozen. Kwalijk kunnen we het hem nauwelijks nemen, maar jammer is het wel: Mauritanië is een van de slechtste landen ter wereld op sportgebied, dus het hebben van een topper was erg leuk geweest.

Dan hebben we vier van de acht deelnemers gehad, maar verder is het allemaal niet heel indrukwekkend, hoewel dit onderdeel bij uitstek geschikt is voor verrassingen. Namens de Dominicaanse Republiek hebben we Juander Santos, het jongere broertje van 400m-medaillewinnaar Luquelin Santos. Kemar Mowatt verdedigt de Jamaicaanse eer, TJ Holmes is na Clement de tweede - en wat minder grote - Amerikaanse hoop. Tot slot is er nog voormalig Europees kampioen Kariem Hussein uit Zwitserland, die weet hoe je finales moet lopen.

De WK-finale van 2015, waar de medailles gewonnen werden door drie mannen die nu al bijna in de vergetelheid zijn geraakt (Bron: YouTube)

Finale 23: 400m vrouwen
Dit heeft alles in zich om een mooie strijd te worden. Drie vrouwen verdeelden de medailles op het vorige WK en de Spelen van vorig jaar en ze zijn er allemaal bij. Als eerste regerend wereldkampioene Allyson Felix uit de VS, die Shaunae Miller uit de Bahama's versloeg. Miller nam vorig jaar op de Spelen revanche door met een geweldige snoekduik naar het goud te vliegen, voor Felix. Op beide toernooien ging het brons naar de Jamaicaanse Shericka Jackson, ook nu weer een goede kanshebster...voor brons. De strijd om goud lijkt immers tussen Felix en Miller-Uibo te gaan - ze is inmiddels getrouwd. 

Jamaica is sowieso sterk, want naast Jackson zien we ook Stephenie Ann McPherson en de zeer ervaren Novlene Williams-Mills, eigenaresse van vier olympische en vijf WK-medailles op de 4x400 meter, plus een bronzen WK-medaille uit 2007 op de 400 meter. Ook de Amerikaanse Phyllis Francis was dit jaar al erg snel, eigenlijk is alleen de Zambiaanse Kabange Mupopo nog nooit in de buurt van de 50-secondengrens geweest.

Tot slot is er de pas 19-jarige Bahreinse Salwa Eid Naser en ja, dat lees je goed: Bahreinse. In tegenstelling tot het gros van de voor Bahrein uitkomende sporters mogen we haar wel degelijk een Bahreinse noemen. Ze is dan wel geboren in Nigeria, maar met haar Nigeriaanse moeder en Bahreinse vader vertrok Naser al op zeer jonge leeftijd richting het thuisland van haar vader. Dit seizoen maakt ze grote indruk en haar tijd van 50,08 seconden in de halve finales duidt erop dat ze klaar is voor een toch wel historische medaille.

Miller's gouden race van vorig jaar, met de snoekduik waar de Amerikanen nog altijd boos over zijn (Bron: YouTube)

Het uit 1985 stammende wereldrecord van de Oost-Duitse Marita Koch (47,60), wat we even laten zien omdat het zo belachelijk snel is (Bron: YouTube)