Despicable Me grootste animatiefranchise ooit

Met een gecombineerde opbrengst van 3,528 miljard dollar (3 miljard euro) wereldwijd, vormen de Despicable Me-films de grootste animatiefranchise ooit. De films rond de Minions verslaan daarmee de Shrek-reeks, die met vijf films 3,51 miljard dollar (een kleine 3 miljard euro) binnenharkte, zo rekende Deadline uit.

De eerste Despicable Me-film, in Nederland uitgebracht als Verschrikkelijke Ikke, kwam uit in 2010. Drie jaar later kwam studio Illumination met een vervolgfilm en in 2015 bracht het een spinoff uit rond de Minions. Despicable Me 3 van dit voorjaar, met de stemmen van onder meer Steve Carell en Kristen Wiig, brak diverse records. In grote filmmarkt China beleefden Gru en zijn gele sidekicks de bestbezochte openingsdag voor een animatiefilm ooit.

Ook in Nederland, waar de film zowel in het Engels als in het Nederlands uitkwam, brak de film tijdens het eerste weekend dat record: zo'n 200.000 bezoekers brachten 1,6 miljoen euro in het laatje van studio Universal. Voor de Nederlandse versie spraken Jon van Eerd en Kim van Kooten de hoofdrollen in.

Despicable Me grootste animatiefranchise ooit
Despicable Me grootste animatiefranchise ooit (Foto: BuzzE)