Kristoff klopt Viviani op EK, Hofland derde

Alexander Kristoff heeft in het Deense Herning de Europese titel op de weg veroverd. De Noor bleef in de massasprint net de Italiaan Elia Viviani voor. Brons was er voor de Nederlander Moreno Hofland.

Vanuit de start trok er een trio ten aanval. De Zwitser Lukas Spengler, de IJslander Anton Orn Elfarsson en de Wit-Rus Nikolai Shumov. De drie zou een maximale voorsprong van twaalf minuten pakken op het peloton.

Halverwege de koers liep de voorsprong heel terug en kwam een groep met Elia Viviani en Edvald Boasson Hagen op achterstand door pech. Op dat moment besloot de Belgische ploeg te versnellen, waardoor de Italiaanse ploeg samen met de Noorse ploeg in de achtervolging moest. Na een achtervolging van dertig kilometer kwam de tweede groep weer aansluiten bij de eerste groep. Het betekende wel dat vlucht van de drie renners over was.

Het was vervolgens Jens Keukeleire die ten aanval trok. De Belg kreeg de Spanjaard Imanol Erviti met zich mee. Ook de Zwitser Pirmin Lang zou komen aansluiten bij de twee, maar meer dan vijftig seconden kregen ze niet van het peloton. Toen het drietal werd gegrepen waren er nog verschillende aanvallen. Ook die kregen niet de ruimte van het peloton.

In de laatste ronde was het Luis León Sánchez die ten aanval trok. De Spanjaard kreeg onder meer de Nederlander met Steven Lammertink met zich mee, maar ook hun werden teruggehaald. 

Daarna ging Boasson Hagen samen met Keukeleire in de aanval. Het tweetal kreeg versterking van de Rus Nikolay Trusov. Ze zouden in totaal een voorsprong van tien seconden pakken, maar dat was ook niet voldoende. Op anderhalve kilometer reed Boasson Hagen weg bij zijn twee medevluchters. De Noor hield het ook niet vol, waarna de sprintersploegen zich opmaakte voor de massasprint. 

In een door valpartijen ontsierde massasprint was Kristoff net te snel voor Viviani. Hofland werd knap derde in de sprint. Kristoff volgt daarmee Peter Sagan op, die niet deelnam.