China en Noord-Korea in gesprek na sancties

De Chinese minister van Buitenlandse Zaken en zijn Noord-Koreaanse ambtsgenoot hebben zondag samen besprekingen gehouden in aanloop naar een regionale veiligheidsbijeenkomst op de Filipijnen. De ontmoeting tussen Wang Yi en Ri Yong-ho had plaats nadat de VN-Veiligheidsraad een dag eerder had ingestemd met zwaardere sancties tegen Noord-Korea.

Ook China stemde in met de resolutie die onder meer gericht is tegen de export van Noord-Korea. Ondanks de strafmaatregelen was de sfeer gemoedelijk toen beide ministers elkaar de hand schudden. Voordat ze afgezonderd in een kamer verdwenen, bleef de Noord-Koreaan Ri vrolijk en legde Wang zijn hand op Ri's schouder. Wat de twee hebben besproken is niet bekendgemaakt.

Volgens Wang zijn de opgelegde sancties een passend antwoord op de rakettesten van Noord-Korea, maar blijft het tevens van belang om met Pyongyang in gesprek te blijven. Hij heeft er bij zijn Noord-Koreaanse collega op aangedrongen de VN-resoluties te accepteren. Wang riep de VS en Zuid-Korea op af te zien van provocaties, zoals militair machtsvertoon en gezamenlijke oefeningen.

China en Noord-Korea in gesprek na sancties
China en Noord-Korea in gesprek na sancties (Foto: ANP)