Verspringer Manyonga van drugsverslaving naar wereldtitel

Verspringer Luvo Manyonga is de nieuwe wereldkampioen. De 26-jarige Zuid-Afrikaan veroverde in Londen de wereldtitel en volgde zo de door een blessure afwezige Brit Greg Rutherford op.

Manyonga vloog al in zijn tweede poging naar 8,48 meter. Met 8,37, 8,43 en 8,40 meter kwam de Amerikaan Jarrion Lawson steeds in de buurt, maar dat beetje extra om de Zuid-Afrikaan te passeren had hij niet.

Nadat Lawson naar 8,31 sprong had hij nog één kans en dat werd een bijzonder goede sprong. Met 8,44 meter was het echter net niet goed genoeg en dus was het goud binnen voor Manyonga, die afsloot met een geweldige - maar ongeldige - sprong. Met 8,32 meter ging het brons naar Manyonga's landgenoot Ruswahl Samaai.

Dat Manyonga tot wereldkampioen gekroond zou worden lag een paar jaar geleden niet in de lijn der verwachtingen. Hij kon als jeugdige atleet niet goed met zijn verdiende geld omgaan, investeerde het in crystal meth en kwam er niet geheel verrassend achter dat dat niet zo'n strakke zet was.

Nadat zijn coach hem weer op het rechte pad kreeg overleed diezelfde coach bij een auto-ongeval, waarna Manyonga wederom aan de crystal meth raakte. Uiteindelijk kwam hij er vanaf, met als resultaat olympisch zilver in Rio en nu de wereldtitel.