Marianne Vos sprint naar Europese titel

Marianne Vos is de nieuwe Europees kampioene op de weg. De Nederlandse was de snelste in een groep met drie de snelste. Giorgia Bronzini uit Italië werd tweede voor de Russische Olga Zabelinskaya. Vos is daarmee de opvolgster van Anne van der Breggen.

De Nederlandse ploeg voerde de hele wedstrijd de regie. Halverwege de koers was Vos al mee in een ontsnapping, later reden ook Amy Pieters, Janneke Ensing, Chantal Blaak en Anna van der Breggen mee vooraan, maar ze werden steeds teruggehaald door het peloton.

Op 25 kilometer van de streep reed wel de goede ontsnapping weg met daarbij: Vos, Bronzini, Zabelinskaya, Elisa Longo Borghini, Charlotte Becker, Katarzyna Pawlowska en Gutierrez. De kopgroep zou een voorsprong van een kleine minuut bij elkaar fietsen, waar de Belgen en de Fransen het tempo bepaalde in het peloton, maar ze zouden de kopgroep niet meer bij halen. In de kopgroep moest de Spaanse Gutierrez de rest laten rijden.

Op vijf kilometer viel Pawlowska weg uit de kopgroep, door een valpartij. Door de valpartij moest Becker ook in de remmen en verloor daardoor de aansluiting met de rest van de kopgroep. Op één kilometer viel Zabelinskaya aan. Vos reageerde direct met Bronzini in het wiel, maar Longo Borghini moest het drietal laten rijden, doordat ze daarvoor al veel kopwerk had gedaan.

In de slotkilometer bleef de Russische op kop rijden, doordat ze al zeker was van een medaille. Vos ging vervolgens de sprint aan en Bronzini kon er niet meer overheen komen.