Makers WannaCry kunnen bitcoins niet wisselen

De criminelen achter de WannaCry-ransomware kunnen hun bitcoins niet inwisselen. Dat melden de BBC en Forbes Magazine. Deze week leegden ze een deel van hun digitale portemonnees om bitcoins om te wisselen naar een andere betaaleenheid. Dat mislukte echter.

De criminelen hadden ongeveer 120.000 euro aan bitcoins opgehaald. Via het in Zwitserland gevestigde Shapeshift.io wilden ze een deel van hun buit omzetten in monero, een virtuele valuta die nog moeilijker te traceren is dan bitcoin. De cybercriminelen kozen voor de dienst van ShapeShift omdat gebruikers geen account hoeven aan te maken om de wisseldienst te kunnen gebruiken.

ShapeShift kreeg echter in de gaten dat het geld afkomstig was van de mensen achter WannaCry en bevroor de accounts waarmee ze de transacties wilden uitvoeren. De criminelen overtraden namelijk de huisregels, zo blijkt uit gebruikersvoorwaarden. Daarin staat duidelijk dat ShapeShift.io niet gebruikt mag worden voor criminele activiteiten. Tegenover Forbes bevestigt een woordvoerder dat de accounts zijn geblokkeerd en dat ShapeShift bereid is om mee te werken aan welk onderzoek dan ook naar de criminelen achter de ransomsoftware.

WannaCry legde in mei veel bedrijven en instellingen plat. Het financiële persbureau Bloomberg becijferde dat de cyberaanval, samen met de Petya-aanval een maand later, voor honderden miljoenen euro's schade heeft aangericht.

Makers WannaCry kunnen bitcoins niet wisselen
Makers WannaCry kunnen bitcoins niet wisselen (Foto: BuzzT)