Oekraïense atletes wel of niet geschorst voor WK atletiek

Het wereldkampioenschap atletiek begint vrijdag, maar het eerste dopingschandaal hebben we al te pakken. Het gaat om twee Oekraïense atletes: Olesya Povh en Olha Zemlyak, uitkomend op de 100 en 4x100 meter (Povh) en de 400 en 4x400 meter (Zemlyak).

De twee zouden positief getest hebben op het gebruik van verboden middelen, waarna de Oekraïense atletiekbond het duo terugtrok van het WK. Ze werden dan ook van de deelnemerslijsten gehaald en het verhaal leek klaar.

Niks was echter minder waar, want Povh en Zemlyak hebben de strijd aangebonden tegen de Oekraïense bond en de gang van zaken. Naar nu blijkt is hun positieve dopingtest afkomstig van het EK in Amsterdam van vorig jaar en uitgevoerd door een nieuwe subdivisie van wereldatletiekbond IAAF.

Daar ging het een en ander niet helemaal goed. Zo was er geen anonimiteit bij de tests: op de buisjes stond geen nummer, maar simpelweg de naam van de atletes, iets wat absoluut niet de bedoeling is. Daarnaast werd via de urine op testosteron getest, waar doorgaans bloed voor wordt gebruikt. Het resultaat: testosteronwaardes die min of meer onmogelijk zijn voor vrouwen, zelfs vrouwen met een wat verhoogd testosteron. 

De Oekraïense bond ging op basis van resultaten uit deze niet volgens de regels afgehandelde controles over tot schorsing, terwijl het opleggen van een dergelijke schorsing aan de IAAF of wereldantidopingautoriteit WADA besteed is. Overigens waren Povh en Zemlyak al op het vliegveld om op weg naar Londen te gaan, waar het WK plaatsvindt, toen ze hoorden dat ze geschorst waren.

De strijd van de atletes lijkt nu resultaat te hebben opgeleverd: de IAAF heeft het tweetal weer toegevoegd aan de lijst deelnemers en officieel mogen ze gewoon van start gaan. Of dat ook gaat gebeuren weet echter niemand, want in Oekraïense media spreekt men er dan weer over dat de nationale bond ze weigert te laten gaan.

Komend weekeinde zullen we in elk geval weten of Povh wel of niet start, want zaterdag staan de series van de 100 meter op het programma.