President Iran: geen terugkeer naar isolement

De Iraanse president Hassan Rohani heeft donderdag beloofd dat zijn land niet meer in een isolement terechtkomt. Bij zijn inzegening door ayatollah Khamenei, de hoogste geestelijk leider van Iran, zei de 68-jarige herkozen president donderdag dat "we isolement nooit zullen accepteren".

Rohani stond aan de wieg van de deal die zijn land in 2015 sloot met de Verenigde Staten en andere internationale grootmachten om de nucleaire ambities van de Islamitische Republiek in te dammen in ruil voor opheffing van de economische sancties. De Amerikaanse president Donald Trump legde woensdag nieuwe sancties op aan Iran, nadat hij de door zijn voorganger Barack Obama getekende overeenkomst eerder "de slechtste deal ooit" had genoemd. Iran noemde de nieuwe sancties een schending van het akkoord en kondigde een "toepasselijke en proportionele" reactie aan.

Rohani werd in mei met een ruime meerderheid herkozen als president van Iran. De macht van de president is beperkt in vergelijking met die van geestelijk leider ayatollah Khamenei, die zich meermalen kritisch heeft uitgelaten over Rohani.

President Iran: geen terugkeer naar isolement
President Iran: geen terugkeer naar isolement (Foto: ANP)