NVWA: wees terughoudend met eieren

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft de lijst met codes van eieren met een te hoog fipronil-gehalte voor kinderen uitgebreid. De dienst voegde dinsdag nog eens zeventien codes toe en zegt de lijst te blijven aanpassen naarmate meer uitslagen van ei-monsters binnenkomen. Ondertussen wordt consumenten aangeraden terughoudend te zijn met het eten van eieren.

De NVWA waarschuwde consumenten maandag om eieren met bepaalde codes erop niet te eten. Het ging toen om tien codes van eieren die niet door kinderen geconsumeerd mogen worden. Eén code had betrekking op eieren die een "acuut gevaar voor de volksgezondheid"opleveren. Fipronil is een insecticide dat tegen luizen, vlooien en teken wordt gebruikt.

De lijst is te bekijken op de site van de NVWA.

Update 23.35 uur
De NVWA adviseert consumenten voorlopig terughoudend te zijn bij het eten van eieren. Pas als alle pluimveebedrijven waar mogelijk fipronil is gebruikt zijn onderzocht, is duidelijk of de eieren helemaal veilig zijn, zei de tweede man van de NVWA in Nieuwsuur.

Tegen het weekeinde zijn de onderzoeken van de bijna tweehonderd verdachte bedrijven klaar, denkt Freek van Zoeren. "Als iemand zegt, nou, ik kan leven zonder een ei te eten tot zondag, zou ik dat aanraden", zei de plaatsvervangend inspecteur-generaal van de dienst.

NVWA breidt lijst met besmette eieren uit
NVWA breidt lijst met besmette eieren uit (Foto: ANP)