Wereldkampioen ijsklimmen vier jaar geschorst voor doping

IJsklimmen is geen sport waar we veel over schrijven, maar toch valt er nu relatief groot nieuws te melden uit het competitieve ijsklimwereldje. De Rus Pavel Batushev is voor maar liefst vier jaar geschorst wegens het gebruik van verboden middelen, zo heeft wereldklimbond UIAA laten weten. 

Batushev werd eind januari tijdens de World Cup in het Italiaanse Rabenstein - Corvara, voor hen die Italiaans de voorkeur geven - op doping gecontroleerd en de Rus bleek het sinds begin vorig jaar verboden meldonium gebruikt te hebben. Na het meldoniumschandaal van een dikke anderhalfjaar geleden werden de laatste tijd niet veel sporters meer op dat middel betrapt, maar voor Batushev was het dus toch raak. Vanaf maart 2021 mag hij de pikhouwelen weer in het wedstrijdijs steken.

Batushev is overigens niet zomaar een ijsklimmer: afgelopen winter eindigde hij op het onderdeel speed als tweede in de eindstand van de World Cup in de door Russen gedomineerde sport, terwijl hij in het Franse Champagny wereldkampioen werd in dezelfde discipline , waarbij men zo snel mogelijk naar de top van een ijsmuur moet sprinten. 

Batushev klimt naar de wereldtitel (Bron: YouTube)

Batushev wint de World Cup in Rabenstein, waar hij schijnbaar aan de meldonium zat (Bron: YouTube)