Hockeysters Jonker en Welten terug in Oranje voor het EK

De bondscoach van het Nederlands Elftal Dames, Alyson Annan, heeft de namen bekend gemaakt van de achttien speelsters waarmee zij deelneemt aan de het Europees kampioenschap hockey in het Wagener Stadion in Amsterdam van 18 tot en met 27 augustus 2017.

De van blessures herstelde Lidewij Welten (voet) en Kelly Jonker (schouder) nemen de plaats in van Charlotte Vega en Maartje Krekelaar, die vorige maand nog het toernooi in de halve finales van de Hockey World League speelden. Den Bosch (7) en Amsterdam (5) zijn hofleveranciers in de selectie die achttien speelsters telt.

Maxime Kerstholt (Laren), Sanne Koolen (Den Bosch) en Lisanne de Lange (Laren) zijn aangewezen als reserves. Vergeleken met de Hockey World League in Brussel zitten Maartje Krekelaar en Charlotte Vega niet meer bij de selectie. Lidewij Welten en Kelly Jonker zijn daarentegen nu wel opgenomen in het keurkorps.

Annan: “Het is een sterke groep met een goede balans van jongere en meer ervaren speelsters. We hebben nu nog een kleine drie weken om ons optimaal voor te bereiden op het EK. De wedstrijden in Spanje gebruiken we om de puntjes op de i te zetten. We kijken allemaal uit naar de Europese Kampioenschappen in Amsterdam, een toernooi in eigen land is altijd extra bijzonder.”

De Nederlandse hockeysters zijn uit op revanche in eigen land. Op de vorige EK moest Nederland het goud aan Engeland laten en bij de Olympische Spelen in Rio de Janeiro was Groot-Brittannië Oranje de baas in de finale. De hockeysters treffen in de groepsfase Spanje, België en Tsjechië. In Groep B gaat de strijd tussen Duitsland, Engeland, Ierland en Schotland.

De volledige selectie:

Doel: Anne Veenendaal (Amsterdam), Josine Koning (Den Bosch)

Verdediging: Ireen van den Assem, Margot van Geffen, Pien Sanders (Den Bosch), Caia van Maasakker (SCHC), Lauren Stam (Amsterdam)

Middenveld: Lidewij Welten, Marloes Keetels (Den Bosch), Maria Verschoor (Amsterdam), Xan de Waard, Carlien Dirkse van den Heuvel (SCHC), Laurien Leurink (Laren), Laura Nunnink (Oranje-Rood), Malou Pheninckx (Kampong)

Aanval: Frédérique Matla (Den Bosch), Kelly Jonker, Kitty van Male (Amsterdam)