Rellen in Londen

London's Burning, aldus The Clash. Van het weekend de waarheid als een koe in de Engelse hoofdstad. In het district Hackney, Oost-Londen, braken rellen uit nadat een 20-jarige drugsdealer een arrestatie van de poitie niet overleefde. 'Moord', zeggen sommige bewoners. Alle reden dus om de politie aan te vallen en winkelruiten in te gooien.

Eerst even de feitjes: op 22 juli werd na een achtervolging Rashan Charles, een jongeman met z'n eigen map bij justitie, voor de zoveelste keer gearresteerd. Na een korte achtervolging en verzet van de dealer kon de man tegen de grond worden gewerkt en worden meegenomen. Helemaal lekker ging dat niet; Rashan werd na de inrekening onwel, hij kwam dus niet in een politiecel, maar in het ziekenhuis terecht, waar hij een uur later overleed.

Vreemd genoeg ontstonden hierna twee parallelle universums, die onderling weinig raakvlakken lijken te hebben: eentje waarin Rashan is gewurgd door de politie, hoewel de gewurgde wel raar gedrag vertoont door zelfstandig te bewegen nadat hij gewurgd zou zijn en een universum waarin de verdachte, vlak voor zijn arrestatie een handjevol van zijn drugsvoorraad in zijn mond trachtte te verstoppen. Dit zou Rashan fataal zijn geworden. Een geüniformeerde politieman, eh... politiemens zou een poging hebben ondernomen om te voorkomen dat Rashan de drugs zou doorslikken.

Hoe dan ook is de wereld een meermaals veroordeelde crimineel en drugsdealer armer. Een deel van Hackney was geschokt. Er werd een protestmars georganiseerd tegen het politiegeweld. Vanzelfsprekend was Black Lives Matter er als de kippen bij om zijn betrokkenheid te betonen. Vorig jaar was zo ongeveer hetzelfde gebeurd bij een andere dealer, maar die bleek blank te zijn en kon dus op weinig steun en begrip rekenen.

De mars zelf verliep redelijk rustig. De uren daarna liepen dingen echter volledig uit de klauwen. Grote groepen jongeren grepen de gelegenheid aan om te gaan rellen, gebruikten geweld tegen de politie als protest tegen het politiegeweld en ook de middenstand moest eraan geloven. Tevens wist de plaatselijke Minister of Parliament van de Labourpartij (een soort PvdA), Diane Abbot, wat olie op het vuur te gooien door te stellen dat zij wel begrip had voor de amokmakers. De-escalatie anno 2017.

Ondertussen is twitter zo ongeveer ontploft over de gebeurtenissen en zijn er twee versies van de waarheid in de omloop. Wie wat zelfonderzoek wil doen, doet er goed aan onderstaand filmpje een keer of achthonderd te bekijken en/of getuigenverklaringen te lezen. Een bezoekje aan Hackney (om specifiek te zijn de wijk Dalston) wordt afgeraden.