Van Kalmthout racet weer naar dubbel podium in VS

Coureur Rinus van Kalmthout heeft in het Amerikaans Formule 2000-kampioenschap weer een uitstekend weekeinde achter de rug. De 16-jarige Nederlander veroverde een derde en tweede plek in het voorlaatste weekeinde, gereden op het circuit van Mid-Ohio.

In de eerste race werd Van Kalmthout derde, maar na afloop ontstond nog flink wat discussie. Kampioenschapsleider Oliver Askew kreeg tien punten straf, omdat hij vanaf poleposition te vroeg op het gas was gegaan bij de start. Niks aan de hand, ware het niet dat coureurs die precies hetzelfde deden een tijdstraf van zeventien seconden kregen. Als Askew ook gewoon dezelfde straf had gehad, was hij veel verder teruggevallen en had Van Kalmthout de leiding in het kampioenschap gepakt.

Enfin, gelijke straffen voor de Amerikaan en de rest kwamen niet, dus ging men gewoon door met race twee. Van Kalmthout vertrok er vanaf de tweede plek en hield Askew lang achter zich, waarna de Amerikaan terug begon te vallen. Hij werd uiteindelijk vierde, de jonge Nederlander kwam als tweede over de streep, achter de Canadees Parker Thompson. 

Begin september wordt op het circuit van Watkins Glen de laatste race van het seizoen gereden. Askew gaat er naartoe met 325 punten, Van Kalmthout volgt met 312 stuks. Voor een zege zijn 33 punten te verdienen.