Nieuw incident tussen VS en Iran

In de Perzische Golf is het tot een nieuw incident tussen de Amerikaanse marine en de Iraanse Revolutionaire Garde gekomen. Een Amerikaanse helikopter was vrijdag een schip van de Garde in de Golf dicht genaderd, citeerde persbureau ISNA zaterdag een boodschap van de Revolutionaire Garde.

De helikopter had volgens het bericht een lichtkogel afgevuurd. De Revolutionaire Garde sprak van een "provocerende en onprofessionele actie" van de Amerikaanse strijdkrachten.

Afgelopen dinsdag had een schip van de Amerikaanse marine een waarschuwingsschot gelost toen een vaartuig van de Garde te dicht in de buurt was gekomen. Het was het eerste incident sinds president Donald Trump in januari aantrad, zeiden Amerikaanse functionarissen.

Jaren van wederzijdse vijandigheid namen af toen Washington vorig jaar de sancties tegen Teheran had opgeheven als onderdeel van een overeenkomst om Iran's nucleaire ambities te beteugelen. Maar ernstige meningsverschillen blijven bestaan over het ballistische raketprogramma van Iran en de conflicten in Syrië en Irak.

Nieuw incident tussen VS en Iran
Nieuw incident tussen VS en Iran (Foto: ANP)