Kromowidjojo met snelste tijd in jaren 5e op 100m vrij, Manuel verrast Sjöström

Zwemster Simone Manuel heeft zich op de wereldkampioenschappen langebaanzwemmen in Boedapest verrassend laten kronen tot wereldkampioene op de 100 meter vrije slag. Het is het eeste Amerikaanse WK-goud op de 100 vrij bij de dames sinds 1998.

De Amerikaanse is de regerend olympisch kampioene - samen met de eveneens in de finale aanwezige Canadese Penny Oleksiak - maar toch was ze niet de favoriete. Dat was de Zweedse Sarah Sjöström, die eerder op het WK in de estafette het wereldrecord op de 100m vrij verpletterde.

Sjöström nam ook ruim de leiding in de eerste 50 meter, maar op de terugweg kwam Manuel alsmaar dichterbij. Ze was precies op tijd om het gat te dichten en met een meter of vijf te gaan passeerde ze Sjöström. Manuel tikte aan in een nationaal record van 52,27 seconden, Sjöström moest met 52,31 genoegen nemen met zilver. Brons was er voor de Deense Pernille Blume, die 52,69 zwom.

Ranomi Kromowidjojo stond voor de zevende keer op rij in een mondiale finale op het koningsnummer van het zwemmen en ze zwom beter dan ze in jaren gedaan heeft. De Nederlandse tikte aan na 52,78 seconden, haar op één na snelste tijd ooit en slechts 0,03 seconden van haar uit 2012 stammend persoonlijk record verwijderd.