Wereldspelen: Dag 8 - Spectaculair kanopolo, jiujitsu en salsadansen

WE hebben weer goud op de Wereldspelen in Wroclaw! Na de korfballers was er ook goud voor kickbokster Sarel de Jong, dus we draaien zo langzamerhand toch redelijk mee. Het tweede deel van de Spelen kan Nederland nog wel eens meer succes opleveren, vandaag wordt de medaillejacht weer geopend in twee sporten die tot nu toe nog niet aan bod zijn gekomen.

Nederlanders
We beginnen wat Nederlanders betreft met jiujitsu. Die vechtsport kent maar liefst 22 gewichtsklassen en onderdelen: elke gewichtsklasse kent een toernooi in 'fighting' en 'ne-waza', daarnaast zijn er ook nog wedstrijden voor duo's. Van het toegeven van je tekortkomingen wordt je over het algemeen niet slechter, dus bij dezen: heb je hier verstand van, laat het vooral weten, want uw redacteur heeft er helaas geen kaas van gegeten.

Enfin, er doen wel vijf Nederlanders mee, twee daarvan komen vandaag in actie en dat gaan we natuurlijk volgen. Ecco van der Veer vecht in de klasse tot 62kg bij de mannen, bij de dames tot 70kg zien we Aafke van Leeuwen. Van der Veer is de nummer tien van de wereld, maar van de zes deelnemers is dat wel de laagste positie op de ranglijst. Van Leeuwen is de mondiale nummer twee en met de aanwezigheid van zes dames uit de mondiale top-7 kan het een lastige klus worden. De voorrondes vinden de hele ochtend en halve middag plaats, in de avond vecht men om de medailles.

We gaan door met driebanden, want om 17.30 uur speelt Dick Jaspers de halve finale. Hij neemt het dan op tegen de Belg Eddy Leppens, met vier WK-medailles iemand met een prima erelijst, maar niet zo goed als die van onze Nederlandse vriend. 

Ook in wat onbekende teamsport begint vandaag: kanopolo. Waterpoloën, maar zoals de naam al een beetje verraadt, in een kano. Nederland is er best wel goed in, de mannen werden in 2004, 2008 en 2012 zelfs wereldkampioen. Opvallend is dan weer dat niet de mannen, maar de vrouwen van Nederland aanwezig zijn. De dames werden vorig jaar vierde op het WK, de mannen eindigden slechts als negende en grepen zo naast kwalificatie. De vrouwen komen drie keer in actie vandaag: om 11.40 tegen wereldkampioen Nieuw-Zeeland, om 15.45 tegen vicewereldkampioen Duitsland - winnaars van de twee WK's voor vorig jaar - en om 19.50 tegen Frankrijk, de nummers drie van de vorige twee WK's.

Om in de stemming te komen pakken we er alvast een WK-finale uit het kanopolo bij (Bron: YouTube)

Wat kunnen we waar en wanneer kijken?
Daar gaan we weer: Olympic Channel, hier te vinden, hele dag live of een soort van live. De halve ochtend bestaat uit voorrondes en halve finales in het jiujitsu en wat wedstrijden in de biljartsporten, denk aan driebanden, snooker, dat soort moois. Tussendoor nog een potje strandhandbal en we kunnen u verzekeren: dat is goed te pruimen! Na de lunchhoogtepunten gaan we om 14.30 naar een halve finale uit het rollerhockey kijken, ook leuk. Daarna nog meer strandhandbal, mannen en vrouwen, alvorens van 17.30 tot 20.30 een heleboel finales in het jiujitsu uitgezonden worden.

Daarna gaan we nog twee uur lang door met iets wat we tot nu toe ook nog niet hebben kunnen zien, jawel, competitief dansen! Voor de echte FOK!ker, want wij gaan op vrijdagavond natuurlijk naar salsadansen kijken. Vergeet ook het standaarddansen niet: de tango, de Weense wals, de slow foxtrot en de quickstep, het is er allemaal en we kunnen onze vrijdagavond er mooi mee vullen op het Olympic Channel. Schud de heupen los en dans naar het topic op het FOK!forum, dan gaan we er met z'n allen van genieten.