Kromowidjojo naar WK-finale op 100 meter vrije slag, Kamminga zwemt NR

Op de wereldkampioenschappen langebaanzwemmen in Boedapest heeft Ranomi Kromowidjojo zich geplaatst voor de finale op de 100 meter vrije slag. De olympisch kampioene van 2012 tikte aan na 53,09 seconden, haar zesde tijd ooit. Het bleek goed voor de zevende tijd in de halve finales, waarvan de snelste acht zich op mochten maken voor de finale. Voor Kromowidjojo is het al de vijfde keer op rij dat ze de finale haalt op het koningsnummer.

Kersvers wereldrecordhoudster Sarah Sjöström was met 52,44 seconden de snelste, maar bleef nog wel ver boven haar wereldrecord van 51,71 seconden. Simone Manuel, Mallory Comerford, Pernille Blume, Bronte Campbell, Penny Oleksiak en Emma McKeon completeren het veld voor de finale van vrijdag.

Update 19.50 uur
Arno Kamminga heeft in de halve finales van de 200 meter schoolslag als eerste Nederlander ooit een tijd onder de 2:10 minuten neergezet. Met 2:09,94 verbrak hij zijn eigen nationale record, wat hem de veertiende plek opleverde. Goed voor de finale was het niet, maar terechte tevredenheid was er bij de debutant wel.