Kromowidjojo, Kamminga en estafetteploeg naar halve finales op WK

De Nederlandse zwemploeg heeft op de vijfde ochtendsessie van het WK langebaan in Boedapest drie plekken in de halve finales bij elkaar gezwommen.

Op de 100 meter vrije slag bij de vrouwen kwam Ranomi Kromowidjojo met 53,45 seconden tot de zesde tijd, ruimschoots voldoende. Maud van der Meer bleef kort boven haar persoonlijk record en moest met 54,49 seconden de swim-off in. Daarin was de Israëlische Andrea Murez net iets te snel voor de Nederlandse, die wederom 54,49 zwom.

Arno Kamminga slaagde er op de 200 meter schoolslag nipt in zich voor de halve finales te plaatsen. Hij ging razendsnel van start en na 150 meter draaide hij volop voorin mee, maar aan het einde zakte hij wat terug. Met 2:11,00 kwam hij wel tot de vijftiende tijd, net genoeg voor de halve finales, in tegenstelling tot drievoudig wereldkampioen Daniel Gyurta - tot teleurstelling van het thuispubliek in Hongarije.

Robin Neumann, Femke Heemskerk, Esmee Vermeulen en Marjolein Delno deden het op de 4x200 meter vrije slag uitstekend, mede doordat andere teams wat tegenvielen. In de serie van tien teams moesten er twee verslagen worden en al snel was duidelijk dat Denemarken en, verrassend, Italië er totaal niet aan te pas kwamen. Met 7:55,16 eindigde Nederland netjes als vijfde.