Kaspersky lanceert gratis antivirusprogramma

Cyberbeveiliger Kaspersky Lab heeft dinsdag, op zijn twintigste verjaardag, Kaspersky Free gelanceerd. Dit gratis antivirusprogramma moet het algehele beveiligingsniveau op internet vergroten, zegt oprichter Eugene Kaspersky in een blog.

Kaspersky heeft ruim anderhalf jaar gewerkt aan het programma. Daarvoor kwamen proefversies uit in verschillende regio's, waaronder in de regio Rusland, Oekraïne en Wit-Rusland, in China en in Denemarken, Noorwegen, Zweden en Finland.

Op basis van die tests heeft Kaspersky besloten dat de gratis versie niet mag concurreren met de betaalde variant. Dat betekent dat de gratis versie niet beschikt over onder meer ouderlijk toezicht, onlinebetalingsbescherming en secure connection (VPN).

Zwitserse kaas
De 50 dollar die de betaalde versie kost heeft echter niet iedereen, aldus Kaspersky. Die mensen installeren daarom vaak programma's die meer gaten bevatten dan Zwitserse kaas, aldus de oprichter van de cyberbeveiliger, of gebruiken Windows Defender. "Een toename van het aantal installaties van Kaspersky Free zal de kwaliteit van de beveiliging van alle gebruikers positief beïnvloeden, aangezien de grote databases meer informatie zullen hebben voor machine learning."

Terwijl Kaspersky naar eigen zeggen de gratis versie in de proefregio's nauwelijks onder de aandacht bracht, is Kaspersky Free daar toch miljoenen keren geïnstalleerd. Daarmee verkreeg het bedrijf ook een flink groter marktaandeel, hoewel dat niet het doel is, bezweert Eugene Kaspersky.

Het programma komt de komende vier maanden in verschillende delen van de wereld beschikbaar. Voor de Benelux zal dat begin oktober zijn. Als eerste zijn onder meer de Verenigde Staten en Canada aan de beurt. In september volgen onder meer India, het Midden-Oosten, Afrika en Latijns-Amerika. Voor Europa, waaronder de Benelux, en Japan en Zuid-Korea komt het programma in oktober beschikbaar. Vietnam en Thailand krijgen er in november de beschikking over.

Kaspersky lanceert gratis antivirusprogramma
Kaspersky lanceert gratis antivirusprogramma (Foto: BuzzT)