Westers sperma slechter van kwaliteit

Mannen in Europa, de Verenigde Staten, Australië en Nieuw-Zeeland produceerden in 2011 fors minder zaadcellen dan in 1973. Om precies te zijn: een gemiddelde zaadlozing bevatte 59,3 procent minder zaadcellen zo blijkt uit een analyse van wetenschappelijke studies. Bij mannen uit Zuid-Amerika, Afrika en Azië was geen afname te zien, maar daar is ook veel minder onderzoek gedaan. 

Onderzoekers geven aan dat het teruglopen van de kwaliteit het gevolg kan zijn van blootstelling aan pesticiden, stress en ongezonde gewoontes zoals roken en drinken. Uroloog Gert Dohle, verbonden aan het Erasmus MC, geeft aan dat het voor de meeste mannen een aangeboren zaak is. "We denken dat het vooral ligt aan stoffen die we dagelijks binnen krijgen die veel op vrouwelijke hormonen lijken. Dat verstoort de ontwikkeling van ongeboren jongetjes en leidt later tot verminderde zaadkwaliteit. Maar ook tot zaadbalkanker en problemen als obesitas, diabetes, en autisme"

Bisfenol A
Bisfenol A dat gebruikt wordt bij het maken van plastic bakjes en drinkbekers, maar ook bij het maken van een beschermlaagje epoxyhars in ingeblikt voedsel is een van die hormoonverstorende stoffen. Vermindering van het gebruik van hormoonverstorende stoffen zou de trend kunnen keren volgens Dohle. Volgens hem zijn de schadelijke gevolgen allang bekend maar worden de stoffen op grote schaal gebruikt in plastic, kleding en schoonmaakmiddelen, terwijl er prima alternatieven beschikbaar zouden zijn. 

Gevolgen
Een milliliter sperma van de westerse man bevatte in 1973 gemiddeld 99 miljoen zaadzellen, in 2011 was dat nog maar 47 miljoen. Het gevolg van de afname van de zaadkwaliteit kan er toe leiden dat in de toekomst stellen vaker zijn aangewezen op een vruchtbaarheidsbehandeling, zegt Dohle. Volgens de WHO is een man 'verminderd vruchtbaar' op het moment dat zijn sperma minder dan 15 miljoen zaadcellen per milliliter sperma bevat. In de praktijk hebben mannen met minder dan 40 miljoen cellen al moeite om hun vrouw te bezwangeren aldus de uroloog.