King zwemt wereldrecord in verbeten strijd met Efimova, goud Xu

Zwemster Lilly King heeft haar aartsvijand, de Russische Yuliya Efimova, verslagen. Efimova heeft meer dan eens in de dopingproblemen gezeten en King liet nogal duidelijk weten er niet van gediend te zijn dat de Russische nog mocht zwemmen. Het resulteerde in allerlei onsportief gedrag van ook King's kant, zoals het niet schudden van Efimova's hand.

De 100 meter schoolslag beloofde dan ook een felle finale te worden en dat werd het zeker. Efimova kende een bijzonder matige start, waarvan gedacht werd dat ze het misschien nog goed kon maken, Dat lukte niet en King ging er vandoor: de Amerikaanse tikte aan na 1:04,13 seconden, een verbetering van het uit 2013 stammende wereldrecord van Ruta Meilutyte. Achter de olympisch kampioene pakte landgenote Katie Meili in 1:05,03 het zilver, 0,02 seconden voor Efimova.

De 100 meter rugslag bij de mannen leverde een spannende strijd op. De Chinees Xu Jiayu tikte, net als in de halve finales, aan na 52,44 seconden. Daarmee troefde hij de Amerikaan Matt Grevers nipt af, want de zoon van Nederlandse ouders kwam tot 52,48. Zijn landgenoot Ryan Murphy, de olympisch kampioen, moest in 52,59 genoegen nemen met het brons.