Sumoworstelaar breekt record met 1048e overwinning

Sumoworstelaar Hakuho heeft afgelopen week de 1048e zege uit zijn carrière geboekt. Daarmee heeft de geboren Mongoliër in de traditierijke en oeroude sport meer zeges op zijn naam staan dan wie dan ook. Het record van 1047 zeges was sinds 2011 in handen van Kaio.

Hakuho kwam als 15-jarige jongen naar Japan om daar een serieuze sumoworstelaar te worden. Hij was echter zo klein van gestalte dat hij alleen toegelaten werd tot een kleine en weinig bekende 'stal', een soort trainingsgroep. Al snel bleef hij toch wel ernstig goed te zijn en de ene na de andere zege volgde.

Hakuho vocht zich omhoog op de ladder en in 2007 bereikte hij als 69e worstelaar sinds de introductie - halverwege de 18e eeuw - de status van yokozuna, de hoogste rang in de sumosport. Tevens was hij pas de vierde niet-Japanner ooit die het zo ver wist te schoppen, maar met winnen was hij nog lang niet klaar. 

Van 9 tot en met 23 juli stond een van de zes honbasho - de grote toernooien in het sumo - op het programma, de Nagoya Basho. Daarin ging Hakuho al langs de 1045 zeges die Chiyonofuji van 1970 tot 1991 boekte, maar op de dertiende dag kon het feest echt losbarsten in de hal: Hakuho nam het op tegen Takahasu, die zich goed verweerde, tot hij zich gewonnen moest geven tegen de legendarische worstelaar. 

Op de lijst van meeste achtereenvolgende overwinningen staat Hakuho overigens tweede. In 2010 won hij 63 partijen op rij, waarmee hij die tweede plek deelt met Tanikaze, een van de grootste legendes uit de sumosport. Tanikaze boekte die overwinningen tussen 1778 en 1782, een record wat 154 (!) jaar later pas verbroken werd door Futubayama, die 69 keer won tussen 1936 en 1939. 

Overigens ging Hakuho na zijn zege nog even door: hij plakte er nog twee overwinningen aan vast en staat nu dus op 1050 stuks, terwijl hij voor de 39e keer een honbasho won, een toernooi op het hoogste niveau. Ook dat is een record, maar dat had hij al een tijdje in handen.

Een verslag van dag dertien van de Nagoya Basho, met vanaf 19:00 het gevecht waarin Hakuho het record breekt (Bron: YouTube)