Winst voor Den Besten in het IRRC SSP; Fredriks beste Nederlander SBK

Joey den Besten heeft in de Supersportklasse van de Belgische ronde van het IRRC-kampioenschap de eerste race met grote voorsprong weten te winnen. In de tweede Supersportrace was de winst voor Fransman Pierre-Yves Bian en werd de Nederlander vierde op de wegen van Chimay. Den Besten blijft met deze scores kampioenschapsleider in zijn klasse.  

Johan Fredriks behaalde een zesde en zevende positie in het IRRC Superbike en eindigde als beste Nederlander in deze klasse. Ook Nadieh Schoots hengelde punten binnen voor het kampioenschap.

IRRC
In het International Road Racing Championship worden elke ronde twee races verreden, waarin zowel in de Supersport- als Superbikeklasse Nederlanders meedoen. De zaterdagkwalificaties gelden voor beide races.

Supersport 
Den Besten had zich zaterdag gekwalificeerd als tweede, tussen Bian en de Duitser Thomas Walther, maar kon niet optimaal gebruik maken van zijn uitstekende startpositie. Polesitter Bian daarentegen vloog weg en reed zich in de eerste ronde al enkele seconden los van Den Besten. De 24-jarige Nederlander had zich ondertussen alweer iets naar voren gewerkt en ging op de Fransman af. In de vierde ronde kwam de jonge racer als eerste door en wist zijn voorsprong op Bian te vergroten tot hij uiteindelijk met twaalf seconden voorsprong onder de vlag doorkwam. Het brons ging naar Walther. De Belgische Laurent Hoffmann viel net buiten de prijzen.

Bian; Den Besten; Walther (IRRC SSP Chimay)
Bian; Den Besten; Walther (IRRC SSP Chimay)

De tweede manche werd een natte race nadat het een uur voor de start was begonnen met regenen. Den Besten ontbrak het in de beginfase wat aan vertrouwen en kwam in eerste instantie als vijfde door. Bian wist van zijn polepositie prima gebruik te maken en reed zonder problemen naar de winst, wederom gevolgd door Walther. Den Besten sprokkelde in de laatste ronde nog wat extra punten bijeen door de vierde positie te pakken. De laatste plek op het podium ging naar de Duitser Christian "Schmiddel" Schmitz.

Joey den Besten staat nog steeds aan kop in het Supersportkampioenschap met 108 punten. Hij wordt op de hielen gevolgd door Bian met 106 punten en Walther met 101 punten. 

Superbike
Fredriks en Tim van Ooijen startten allebei vanaf de tweede startrij. Van Ooijen is kampioenschapsleider in de BeNeCup Superbike en rijdt derhalve niet mee voor de punten in het IRRC. De eerste startrij werd bezet door leider Sebastien Le Grelle, regerend kampioen Vincent Lonbois, Marc Fissette en Didier Grams.

Le Grelle kwam uitstekend weg en pakte meteen de koppositie, voor Lonbois en Marek Cerveny. Fredriks lag na een matige start tiende bij het ingaan van de tweede ronde. Van Ooijen kwam als zevende door, maar werd in de derde ronde ingehaald door zijn landgenoot die snel een aantal plekken had goedgemaakt. Le Grelle verloor in de tweede fase van de wedstrijd de leiding aan Lonbois. Fissette en Grams vochten ondertussen om de vierde positie, waarbij die eerste als overwinnaar uit de bus kwam. Met nog enkele ronden te gaan, begon het te regenen en werd de rode vlag gezwaaid. De achtste doorkomst bepaalde de uitslag: Lonbois won met Le Grelle voor het zilver. Cerveny ging er met het brons vandoor. Fredriks werd uiteindelijk zesde en Van Ooijen tiende. Voor de Nederlandse Nadieh Schoots is het het eerste seizoen in het IRRC en ze wist met een zeventiende positie haar eerste punten in het kampioenschap te pakken.

Hoewel het droog was tijdens de tweede manche, was de baan nog nat van de eerder die middag gevallen regen. Niet totaal onverwacht waren het ook nu Le Grelle en Lonbois die vooraan reden. In tegenstelling tot de eerste manche was het dit keer Le Grelle die er met de zege vandoor ging. Vlak voor het einde van de race werd de boel afgevlagd wegens een valpartij. Cerveny wist dit keer niet op het podium te eindigen en kwam door als vijfde, net achter Fissette en Grams. Fredriks werd zevende en Schoots zesentwintigste. 

Fredriks staat na deze rondes vijfde in het Superbikekampioenschap. Le Grelle neemt nog steeds de koppositie in, voor Grams en Cerveny. Het weekend van 18 tot en met 20 augustus wordt de volgende ronde van het IRRC verreden in Schleiz, Duitsland.

Eerbetoon Jochem van den Hoek bij Performance Racing Achterhoek (IRRC Chimay)
Eerbetoon Jochem van den Hoek bij Performance Racing Achterhoek (IRRC Chimay)

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren