Nederland overleeft op EK vrouwen

Nederland heeft de kwartfinale op het EK voor vrouwen bereikt. De Leeuwinnen wisten België met 2-1 te verslaan. In de eerste helft gaf Nederland weinig weg, maar in de tweede helft hadden ze opnieuw veel moeite. België is door de uitslag uitgeschakeld.

Nederland begon moeizaam met veel fouten, maar Shanice van der Sanden wist op rechts toch als eerste serieus gevaar te stichten. Zij wist na tien minuten Lieke Martens voorin te bereiken, maar de linksbuiten schoot over in kansrijke positie. Daarna bleef het meest opzienbare een botsing met hoofdwonden voor Anouk Dekker en Maud Coutereels, die meer dan vijf minuten behandeld moesten worden.

De eerste echte doelkans was net als in de vorige wedstrijd een penalty voor Nederland. Coutereels was te laat bij de bal en haalde Jackie Groenen neer in het strafschopgebied, waarna Sherida Spitse net als vorige wedstrijd de 1-0 binnen schoot. Even later kreeg Nederland de bal weer goed voor na een hoogstandje van Martens, maar de bal kon net weggewerkt worden door de Belgische verdediging. Verder moest Nederland het doen zonder grote kansen, maar gevaar vanuit de Belgen kwam er al helemaal niet.

De tweede helft had een vergelijkbaar spelbeeld. Nederland viel af en toe aan, drong aan, maar wist nooit in echt gevaarlijke positie te komen, terwijl België nooit echt gevaarlijk was. Na tien minuten was België daar dan toch ineens. De spits Cayman kon ineens vrij uithalen en Nederland mocht blij zijn dat ze net over schoot. Even later kon ook Vivianne Miedema eindelijk een keer vrij uithalen, maar tot meer dan een slap schot in de handen van de Belgische doelvrouw kwam zij niet.

Toch was het België dat langszij kwam. Sari van Veenendaal schatte een pegel van Tessa Wullaert helemaal verkeerd in en zo stond het uit het niets op 1-1. Vervolgens wist Nederland ook tweemaal te ontsnappen aan rood. Danielle van der Donk kreeg geen rood voor een overtreding van achteren en ook Miedema kreeg maar geel voor een elleboog aan het adres van een tegenspeelster. Nederland wist daarna toch de 2-1 te maken. Martens werd goed weggestuurd op links en wist via het been van een tegenstander het doel te vinden. Ook België kreeg nog een goede kans daarna, een voorzet kon net niet binnen worden gegleden door Daniëls. Wullaert schoot in de extra tijd ook nog eens op doel, maar van Veenendaal wist nog te redden. Uit de daarop volgende corner kopte België alweer bijna raak.

Uiteindelijk bleef het bij 2-1 voor Nederland. België kan zodoende naar huis. Naast Nederland gaat ook Denemarken door in Groep A.