FOK! Wat een weer...Erg wisselvallig

Fluit de merel de hele dag, dan komt er wel een regendag.

Goeiemorgen allemaal!

We zitten in een wisselvallige periode. Toch wil dat niet zeggen dat het overal even nat en somber is. We hebben voornamelijk te maken met buien en die zijn vaak plaatselijk van karakter. De Kop van Noord-Holland komt er deze maand echt slecht vanaf want daar is niet meer dan 25 mm gevallen deze maand. Met name Texel is erg droog. Den Helder kreeg gisteren nog 12 mm. In tegenstelling tot delen van Zeeland, Brabant, Groningen en Utrecht want in die regio's viel al meer dan 130 mm aan regenwater. In de rest van het land viel over het algemeen tussen de 75 en 90 mm. Eigenlijk een iets te natte maand gemiddeld gezien.

Ook dit weekend vielen er veel buien. Dit leverde soms werkelijk fantastische foto's op van felle buien die zo her en der overtrokken. Toch was het zeker niet allemaal kommer en kwel, want op heel veel plaatsen heeft ook de zon behoorlijk vaak geschenen. De temperaturen waren zaterdag nog prima, maar gisteren waren er plaatsen die de 20 graden niet eens gehaald hebben. Op plekken waar de zon nog wel lang scheen werd het nog 22 graden. 

De afgelopen nacht en ook vanochtend bleven er langs de kust enkele buien vallen onder invloed van het warme zeewater. In het zuidoosten en oosten werd de algemene bewolking dikker. Dit komt omdat er een depressie vanuit Frankrijk naar Duitsland trekt. De vraag die ons gisteren de hele dag bezig hield was tot hoever komt die regenzone, en hoever slaat die golftop uit. Op het moment van schrijven, ergens laat in de avond, leken diverse modellen erop te wijzen dat de neerslag buiten onze grenzen zou blijven. Eerder op de dag bleek het tegendeel. Ik kies dus voor de gulden middenweg. En ik hou het voor vandaag op vrij veel bewolking in het oosten en zuiden met mogelijk af en toe (wat) regen. Over de hoeveelheden durf ik me niet uit te laten gezien de grote verschuivingen de laatste uren.

Elders in het land ontstaan er vandaag weer enkele (flinke) buien en daarbij is opnieuw onweer mogelijk en dat is iets wat we vaker zagen de afgelopen periode. Als de zon even doorbreekt heeft, jawel, het noordwesten en westen daar de meeste kans op. Toch blijft het ook daar niet helemaal droog.

Fris is het wel. In de eventuele regen in het oosten wordt het niet warmer dan 17 graden. Elders wordt het hooguit 19, en met heel veel mazzel net 20 graden. De wind draait uiteindelijk naar het noorden toe en is matig van kracht. In Zeeland waait het wat harder. 

Ook de komende dagen zijn nog aan de wisselvallige kant. Toch zijn er voldoende periodes met zon en is het heel aardig weer. Tegen het weekend lijkt het warmer en zonniger te worden. De 25 graden komt dan weer in zicht.

Fijne dag!

Zon op / onder / zonkracht  
Zon op: 05:49
Zon onder: 21:42
Zonkracht: 5/3

Nederland
 

Wikiweetjes van vandaag

1847 De stad Salt Lake City wordt gesticht.
1915 De stoomboot Eastland slaat om bij Chicago, als bijna alle passagiers naar één zijde van het schip lopen. 844 mensen komen om.
1977 Oprichting van Dire Straits in Londen als 'The Café Racers'. 
1995 Dutchbat keert terug uit Bosnie en Herzegovina
2017 Dylan Groenewegen wint gisteren de laatste etappe in Parijs van de Tour de France.


Fraaie avondlucht in Haarlem (Foto: Stephan5)
Een fraaie avondlucht bij mij in Haarlem. Opklaringen links en een buitje rechts. (Foto: Stephan5)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!