Drone-examen verplicht in Groot-BrittanniŽ

Britse drone-eigenaren moeten in de toekomst hun drones registreren en een veiligheidsexamen afleggen. De nieuwe regels gaan gelden voor eigenaren met een drone die zwaarder weegt dat 250 gram, meldt de BBC.

Het is nog niet bekend wanneer de nieuwe regels ingaan en hoe ze worden gehandhaafd. Het ministerie van Transport zegt nog te werken aan de details van het wetsvoorstel. De bedoeling is dat drone-eigenaren een cursus volgen en een proeve van bekwaamheid afleggen, waarmee ze aantonen dat ze de Britse regels op het gebied van vliegveiligheid kennen. Zo mag er niet gevlogen worden in de buurt van vliegvelden en gevangenissen.

"Met deze maatregelen geven we prioriteit aan de bescherming van de bevolking, terwijl we de potentie van drones maximaal benutten", zegt de minister van Luchtvaart Martin Callanan. "Drones zijn steeds meer van vitaal belang voor inspecties van bijvoorbeeld de weginfrastructuur en zijn belangrijke en levensreddende hulpmiddelen voor politie en brandweer bij zoekacties en reddingsoperaties. Maar zoals bij elke technologie ligt misbruik op de loer. Door registratie en het informeren van gebruikers tijdens een veiligheidscursus, kunnen we onbedoelde overtredingen in het luchtruim reduceren", redeneert de Britse minister.

Dronefabrikant DJI is voorstander van de nieuwe regelgeving. "Feit is dat er meerdere gebruikers zijn van het luchtruim, maar je moet wel een systeem ontwikkelen zodat iedereen veilig kan vliegen", zegt de woordvoerder van de dronemaker. ''In deze kwesties gaat het om een gulden middenweg. Het uitbannen van drones zou onredelijk zijn, maar vliegen zonder regels is dat eveneens. We zijn verheugd dat dat de Britse regering de waarde van drones onderkent en op zoek gaat naar acceptabele oplossingen."

Drone-examen verplicht in Groot-Brittannië
Drone-examen verplicht in Groot-Brittannië (Foto: BuzzT)