Bodnar wint tijdrit Tour, Froome op weg naar vierde eindzege

Maciej Bodnar heeft de tijdrit in de Tour de France gewonnen. De Pool van Bora-Hansgrohe was na 22,5 kilometer de snelste in Marseille. Chris Froome was de beste van de klassementsmannen zou derde worden in de tijdrit op zes seconden van Bodnar. Romain Bardet moest in het klassement Rigoberto Uran voor laten gaan en hield een seconde over op Mikel Landa in het algemeen klassement.

Bodnar moest al vroeg van start en klokte de eerste serieuze tijd. De eerste die de Pool kon bedreigen was zijn landgenoot. Michal Kwiatkowski zou één seconde te kort komen op de tijd van Bodnar.

Primoz Roglic een van de favorieten aan het begin van de etappe zou er niet aan te pas komen. De Sloveen moest op het eerste tussenpunt al 25 seconden toegeven. Bij de klim moest Roglic van fiets verwisselen, waardoor er geen goede tijd meer in zat voor de renner van LottoNL-Jumbo. Later bleek dat Roglic al vanaf begin van de tijdrit problemen had met zijn versnellingsapparaat.

Lang was het wachten tot nog iemand de tijd kon bedreigen van Bodanr. De eerste die in de buurt kwam was Alberto Contador. De Spanjaard van Trek Segafredo kwam bij het twee tussenpunt op één seconde van Bodnar, maar moest in de slotfase veel tijd toegeven op de Pool. Contador steeg door zijn sterke tijdrit één plekje in het klassement. Hij staat nu op plaats negen.

De strijd om de podiumplaatsen werd toch nog spannend. Bardet reed een slecht tijdrit en al snel bleek dat de hij Uran voorbij moest laten gaan in het klassement. De Fransman hield nog net Landa achter zich met één seconde.

Froome kwam nog dicht bij de tijd van Bodnar, maar net zoals de andere renners gaf de Brit in de slotfase tijd toe op de Pool. In het algemeen klassement heeft Froome nu 54 seconden op Uran, waardoor hij vrijwel zeker is van de vierde Tourzege.