Wereldspelen: Dag 2 - Met bowlen, sumoworstelen en dé korfbalklassieker

De eerste dag van de Wereldspelen in Wroclaw zit erop. Records in het reddingszwemmen, spannende wedstrijden in het frisbeeën, het was een mooie dag. Niet geheel verrassend is het vandaag dan tijd voor de tweede dag, met een aantal sporten die we gisteren nog niet hebben kunnen zien. Daaronder het american football, maar dat is eigenlijk een beetje een floptoernooi: Polen speelt tegen Frankrijk, Duitsland tegen de VS en dat zijn dan ook de enige vier deelnemende landen.

Nederlanders
Net als gisteren staan ook vandaag de korfballers van bondscoach Wim Scholtmeijer weer op het veld. Dit keer is het zeker het kijken waard, want we krijgen een voorproefje van wat vermoedelijk de finale wordt: Nederland - België, de wedstrijd die op de vorige acht Wereldspelen de finale was. Om 19.00 uur gaat het los, live te volgen via onderstaande stream.

De livestream voor Nederland - België (Bron: YouTube)

De Nederlanders gaan niet alleen korfballen, want niemand minder dan Johnny Spil en Jeffrey van de Wakker gaan bowlen in de Sky Tower - het hoogste gebouw van Polen, maar dat geheel terzijde. De kwalificatie begint met 32 deelnemers, die elk zes games bowlen. De top-16 gaat vervolgens door naar de knock-outfase, waar drie games tegen elkaar gespeeld worden, waarvan de punten bij elkaar worden opgeteld. Om 9.00 uur begint de kwalificatie, vanaf 13.30 is de knock-outfase en om 18.30 uur volgt de finale.

Medailles
Vandaag staan 33 medailles op het spel, meer dan op welke andere dag dan ook in Wroclaw. Twee setjes medailles in het aerobics, één in het bowlen en de laatste zeven gouden medailles in het vinzwemmen. De reddingszwemmers kennen ook hun tweede en laatste dag, goed voor acht gouden medailles. Er worden er twee verdeeld in de ritmische gymnastiek, vier bij de inlineskaters op de baan, twee bij de sportklimmers en de overige zes gouden medailles worden uitgedeeld in het, jawel, sumoworstelen!

Bowlen om het goud
De mannen gaan vandaag om het goud in de singles bowlen en daar staat nogal wat geweld op de baan. Zoals eerder vermeld doen er twee Nederlanders mee, maar de Amerikanen pakken ook uit. Marshall Kent won dit jaar al twee toernooien op de professionele PBA Tour, Tommy Jones heeft er in totaal achttien gewonnen. Niet zomaar toernooien, want in 2006 won hij de US Open en een jaar later het Tournament of Champions, twee van de vier majors. Dit jaar werd hij tweede op het Tournament of Champions, Kent eindigde vorig jaar als tweede in de US Open, dus het zijn bijzonder sterke jongens. Canada verschijnt overigens ten tonele met Dan MacLelland, wereldkampioen in 2014, en ook de Koreanen mogen we nooit uitsluiten.

Kent gooide een perfecte game van 300 punten tijdens de door hem gewonnen Oklahoma Open eerder dit jaar (Bron: YouTube)

De kijktips van vandaag
Het Olympic Channel, hier te vinden, is vanaf 9.00 uur weer nagenoeg de hele dag live en het wordt genieten. We beginnen met een potje frisbeeën, Japan tegen Polen, dat eigenlijk niet zo goed is en alleen mee mag doen omdat de Wereldspelen in Polen gehouden worden. Toch is het een leuke sport om te zien en makkelijk te volgen: je scoort een punt door in de 'endzone' te staan en de frisbee te vangen. 

Om 10.30 uur schakelen we over naar het Millenium Park, waar de inlineskaters ons 2,5 uur gaan vermaken met de 500 meter. Geen tijdrit, maar het sprintformaat: kwartfinales, halve finales en de finales, vergelijk het met shorttrack op het ijs. De liefhebbers van een beetje matig american football kunnen om 13.00 uur inschakelen, want dan gaan we kijken naar Duitsland - VS, de eerste halve finale. 

Hierna volgen wat hoogtepunten, maar om 16.45 uur barst het feest echt los. We kunnen dan namelijk gaan genieten van de halve finales en finales in het sumoworstelen, met vandaag de echt zware jongens. Om 17.30 uur is het tijd voor reddingszwemmen, met onderdelen als de 50 meter reddingspopdragen en de 100 meter reddingspoptrekken. Het liveprogramma van de dag wordt afgesloten met aerobics en ritmische gymnastiek, van 19.00 uur tot 21.00 uur. Daarna volgen nog opgenomen beelden van onder meer het vinzwemmen, zeker het kijken waard. 

Het hele schema van het Olympic Channel is overigens hier te vinden, vandaag kijken we naar pagina 3.