Drie Nederlanders door op WK schermen

Op de eerste dag van het wereldkampioenschap schermen in Leipzig hebben drie Nederlanders zich geplaatst voor de finaledagen, waarop de beste 64 schermers per wapen om de titel gaan strijden.

Bij de vrouwen kwamen de floretschermsters in actie, met Eline Rentier, de mondiale nummer 118, namens Nederland. De 20-jarige Rentier kende een erg sterke groepsfase en won vijf van haar zes wedstrijden, waaronder tegen top-50-schermsters Wu Peilin uit China en Kim Mi-na uit Zuid-Korea. In de eerste knock-outronde neemt Rentier het vrijdagochtend op tegen de Duitse Eva Hampel. Bij winst wacht dan mogelijk de Française Ysaora Thibus, de nummer vier van de wereld.

De degenschermers bij de mannen werkten eveneens deel één van hun toernooi af, met vier Nederlanders daarbij. Tristan en Rafael Tulen, David van Nunen en Bas Verwijlen plaatsten zich allemaal voor de knock-outfase, waar woensdag de ronden tot de laatste 64 ook al afgewerkt werden. Rafael Tulen verloor daarin van de Canadees Maxime Brinck-Croteau, bepaald geen schande. Tristan Tulen wist de Taiwanees Chuang Po-yu verrassend uit te schakelen, waarna ook de Litouwer Tomas Makarovas onderuit ging.

Van Nunen staat weliswaar 870e op de wereldranglijst, hij was weinig onder de indruk van de mondiale nummer 107. De Israëliër Yuval Shalom Freilich ging met 15-11 onderuit tegen Van Nunen, die daarna met 8-15 verslagen werd door Zsombor Banyai. Verwijlen staat door louter zeges in de groepsfase automatisch bij de laatste 64, waarin zaterdag de Zweed Robin Kase wacht. Tulen neemt het op tegen de Hongaar Andras Redli.