Ritzege Roglic, Aru verliest tijd

Primoz Roglic heeft de zeventiende etappe in de Tour de France op zijn naam geschreven. Na 183 kilometer koersen, van La Mure naar Serre-Chevalier, kwam de renner van Lotto NL-Jumbo solo over de meet.  Roglic, een voormalig schansspringer, is de eerste Sloveen die een Touretappe wint. Chris Froome behoudt het geel. Michael Matthews is door het uitvallen van Marcel Kittel de nieuwe drager van de groene trui.

Verschillende renners probeerden uit het peloton te ontsnappen, maar  lange tijd slaagde daar niemand in. Na twintig kilometer koersen was er een grote valpartij in het peloton met onder meer Kittel, Barguil, Lammertink en Cummings. Door de valpartij wist zich een  kopgroep te vormen met daarin Matthews, Voeckler,Mollema, Ten Dam, VanBaarle, Timmer, De Gendt en Roglic.

Matthews en De Gendt sprongen weg uit die voorste groep  en begonnen aan de Croix de Fer, de eerste van de drie alpenreuzen. In het peloton was het Contador die wegsprong en hij kreeg Quintana mee. Quintana kon Contador niet volgen. In eerste instantie wachtte de Spanjaard, maar vervolgens liet hij de Colombiaan achter.

15 kilometer onder de top van de Croix de Fer hadden Matthews en De Gend 1.50 op een grote groep met Mollema, Minnaard, Van Baarle. Contador reed daar niet ver achter en wist zich uiteindelijk ook daarbij aan te sluiten. Op ruim vier minuten reed het inmiddels uitgedunde peloton. Navarro ontsnapte uit de groep Mollema en wist zich bij Matthews en De Gendt te voegen. Matthews moest vijf kilometer onder de top lossen.

De Gendt was als eerste boven, gevolgd door Navarro. De groep Contador was teruggekomen tot een halve minuut. In de afdaling werden de twee teruggepakt. In de kopgroep werd een groot deel van het werk gedaan door Mollema en Pantano. Aan de voet van de Telegraphe had de kopgroep 3,5 minuut op het peloton. Contador kreeg vervolgens tijdens de beklimming materiaalpech en moest van fiets wisselen. Hij wist echter terug te komen in de kopgroep.

Aan kop was het Mollema die een straf tempo bleef rijden, waarvoor verschillende renners moesten afhaken. Roglic was als eerste boven voor Mollema en Pauwels. Er volgde een kleine afdaling, waarna de beklimming naar de Galibier volgde. Roglic plaatste een aanval, en kreeg Contador en Pauwels met zich mee. Atapuma en Frank wisten zich bij de drie aan te sluiten. Roglic probeerde wederom weg te rijden. De renner van Lotto NL-Jumbo wist een voorsprong van veertig tellen te pakken.

De groep gele trui werd kleiner. Bardet ontsnapte eruit en alleen Froome, Uran, Martin en Landa mee. Aru kon echter tot driemaal weer terugkomen. Roglic kwam als eerste boven, Atapuma volgde op ruim een minuut, de groep Contador op ruim anderhalve minuut, De groep gele trui wist de Spanjaard echter vlak onder de top bij te halen. Aru was vlak onder de top wederom gelost en nu was er wel een serieus gat.

Twintig kilometer voor de meet was de voorsprong van Roglic op de groep gele trui anderhalve minuut. Twintig seconden daarachter de groep met Contador en Aru. In de groep gele trui werd flink doorgereden omdat men Aru niet wilde laten terugkeren. Hierdoor had Aru al gauw veertig seconden achterstand. Negen kilometer voor de finish had Roglic nog ruim een minuut voorsprong en die voorsprong gaf hij niet meer uit handen. De groep gele trui volgde op 1,13, Aru 31 tellen daarachter.

Ritzege Roglic, Aru verliest tijd (Pro Shots / George Deswijzen)
Ritzege Roglic, Aru verliest tijd (Pro Shots / George Deswijzen)