Van Rouwendaal grijpt na sterke race één tiende naast WK-medaille

Op het wereldkampioenschap openwaterzwemmen in het Hongaarse Balatonmeer heeft Sharon van Rouwendaal zich uitstekend laten zien. Door de naweeën van de ziekte van Pfeiffer ging de olympisch kampioene op de 10 kilometer zondag ten onder op die afstand, waar ze vooral aan het einde helemaal wegzakte.

Op de 5 kilometer, de kortste afstand in het open water, ging het echter een stuk beter. Vanaf het begin van de wedstrijd zat de Nederlandse voorin, met onder meer de Amerikaanse dames Haley Anderson - tweevoudig regerend wereldkampioene - en Ashley Twichell. Ook de Française Aurelie Muller, die zondag de 10 kilometer won, was van de partij.

Muller domineerde het eerste deel van de race, maar werd bijgehaald door Twichell, terwijl Van Rouwendaal in haar kielzog naar voren zwom. Bij het ronden van de laatste boei, met nog zo'n vierhonderd meter te gaan, werd duidelijk dat de strijd om goud tussen Twichell en Muller ging. De Amerikaanse sloeg zelfs een gat en veroverde het goud, voor Muller.

Daarachter kwam de Braziliaanse 25 kilometerspecialiste Ana Marcela Cunha in de clinch met Van Rouwendaal. Cunha kwam langszij, maar de Nederlandse knokte zich terug en kwam er weer naast. Bij het aantikken kwam Van Rouwendaal echter net tekort, waardoor ze 0,1 seconde achter de Braziliaanse eindigde op een toch erg nette vierde plaats.

Van Rouwendaal grijpt na sterke race één tiende naast WK-medaille (Pro Shots / Insidefoto)
Van Rouwendaal grijpt na sterke race één tiende naast WK-medaille (Pro Shots / Insidefoto)