Prachtig WK-feest in dansend en atletiekgek Kenia voorbij

Dat Kenia een topland is in de atletiek zal geen geheim zijn en de sport is er dan ook razend populair. Dat bleek in de afgelopen dagen als nooit tevoren. Het wereldkampioenschap voor atleten onder de 18 jaar werd gehouden in hoofdstad Nairobi.

Doorgaans zitten er uiteraard wel fans in het stadion bij het WK voor de jeugd, maar meer dan halfgevulde stadions zijn toch zeldzaam op dat toernooi. Dat was in het Kasarani-stadion in Nairobi behoorlijk anders. Er kunnen ruim vijftigduizend mensen in het stadion en vooral op zaterdag en zondag was het tot de nok toe gevuld, wat in de atletiekwereld dan ook tot grote lof heeft geleid. Er wordt zelfs toe opgeroepen om het volwassen WK binnen afzienbare tijd naar Nairobi te halen.

Afrikaanse sportfans staan erom bekend een goed feestje te kunnen bouwen en dat bleek ook in Nairobi. Dagenlang stonden de atletiekfans te springen en te dansen op de tribunes en vooral tijdens de Keniaanse successen schudde het stadion op al haar grondvesten, wat een feestsfeer opleverde zoals het op een jeugd-WK nog nooit vertoond is en zoals het zelfs op een 'volwassen' WK nauwelijks geëvenaard wordt.

Feest in het stadion (Bron: YouTube)

Kenia pakte vier keer goud en telkens werd aartsrivaal Ethiopië daarbij verslagen. George Manangoi versloeg twee Ethiopiërs op de 1500 meter, terwijl Leonard Kipkemoi Bett en Cleophas Kandie Meyan de Ethiopiërs op de 2000 meter steeplechase kansloos lieten. Bij de dames zorgden Jackline Wambui en Lydia Jeruto Lagat op de 800 meter voor een oppermachtig ééntweetje, net als Caren Chebet en Mercy Chepkurui op de 2000 meter steeplechase.

Het hele toernooi kende overigens zeer mooie wedstrijden. Tshenolo Lemao en Retshidisitswe Mlenga uit Zuid-Afrika veroverden goud en zilver op de 100 meter en zilver en goud op de 200 meter, waarmee maar weer eens duidelijk wordt dat Zuid-Afrika een geweldige sprintgeneratie in aantocht heeft. Het verspringen en hinkstapspringen bij de jongens werd zoals gewoonlijk gewonnen door Cubaanse toptalenten, waarbij Jordan Diaz met 17,30 zelfs een wereldrecord voor de jeugd neerzette in het hinkstapspringen.

Drie wedstrijden verdienen enige speciale aandacht. De Jamaicaanse Kevona Davis was de topfavoriete op de 100 meter, maar in een ongekend spannende finale pakte ze brons, terwijl de Turkse Mizgin Ay verrassend goud pakte, voor de Poolse Magdalena Stefanowicz. De Jamaicaan Antonio Watson liet een verschroeiende comeback zien in de finale van de 400 meter, terwijl de 400 meter horden bij de dames ander spektakel opleverde: Sanique Walker uit Jamaica domineerde, maar maakte op de laatste horde een fout en werd een kleine meter voor de finish nog ingehaald door de Zuid-Afrikaanse Zeney van der Walt.

Zazini Sokwakhana, ook al uit Zuid-Afrika, verdient overigens ook nog wel een melding. Op de 400 meter horden was hij dankzij zijn wereldrecord van eerder dit jaar al de favoriet, maar in de finale won hij zelfs met bijna drie seconden verschil. Kijk er dan ook niet raar van op om hem binnenkort al bij de volwassen toplopers te zien. Op onderstaande tweet zijn beide 400 meter horden-finales te zien, eerst die van Sokwakhana, vervolgens die met de weergaloze finish van Van der Walt.