Italiaanse schoonspringer komt net tekort tegen Chinese overmacht

De tweede finaledag op het wereldkampioenschap schoonspringen in Boedapest heeft twee gouden medailles opgeleverd voor China, maar vooral bij de mannen op de 1-meterplank moest daar flink voor gestreden worden.

Elf keer eerder werd een wereldkampioen aangewezen op dat onderdeel en niet geheel verrassend kwam die meestal uit China. Niemand minder dan de Nederlander Edwin Jongejans werd in 1991 de eerste wereldkampioen en verder pakten Zimbabwe en Canada ooit het goud. 

China trad aan met Peng Jianfeng en He Chao, waarvan goud en zilver verwacht werd. Peng nam na de eerste van de zes sprongen de leiding, He verdrong de Duitser Patrick Hausding van de tweede plek na drie sprongen. 

De grote opmars kwam echter van de Italiaan Giovanni Tocci, die een geweldig slot kende. Met nog één sprong te gaan stond hij vierde, achter Hausding en de Chinezen. Nog een topsprong van Tocci bracht hem voorbij de Duitser, waardoor een zeer verrassende medaille zeker was.

Een uitzinnige Tocci keek vervolgens naar de Chinezen en dat werd nog spannend. He slaagde erin over Tocci's score te gaan, terwijl Peng met zijn laatste twee sprongen onder de druk leek te bezwijken. Hij gaf zijn grote voorsprong weg, maar hield genoeg ruimte over om de wereldtitel toch nog te pakken, voor He en Tocci.

Op het 10-meterplatform werd synchroon gesprongen door de dames en ook dat leverde Chinees goud op. Olympisch platformkampioene Ren Qian won het gemengd platformspringen al en met Si Yajie, goed voor zilver in Rio, pakte ze nu ook de wereldtitel.

Kim Mi-rae en wereldkampioene platformspringen Kim Kuk-hyang pakten namens Noord-Korea zilver. Brons was voor de Maleisische winnaressen van olympisch brons in Rio, Cheong Jun Hoong en Pandelela Rinong.