Nabestaande Holocaust eist geld van NS

Salo Muller die in de Tweede Wereldoorlog zijn ouders per trein gedeporteerd zag worden vanuit Amsterdam naar kamp Westerbork, eist nu dat de Nederlandse Spoorwegen, in navolging van de Franse spoorwegen, overgaat tot individuele schadevergoeding aan de slachtoffers en hun nabestaanden.

Muller stelt dat de NS niet ‘zomaar had moeten meewerken aan de deportaties’. De ouders van Salo hebben in totaal 9 weken in kamp Westerbork doorgebracht voordat ze naar Auschwitz werden overgebracht en daar vergast werden. Salo: “Godzijdank hebben ze niet zoveel hoeven lijden, want ze zijn al snel na aankomst vergast”.

Dirk Mulder, van herinneringscentrum Kamp Westerbork: “De NS gaf gehoor aan de oproep van de Duitsers: treinen beschikbaar te stellen. De Duitsers betaalden ervoor en zeiden dat de NS moest zorgen voor een dienstregeling. Dat heeft de NS kritiekloos uitgevoerd”. Salo is van mening dat er ‘iemand’ bij de spoorwegen had moeten zeggen: "Jongens, dit kunnen we toch niet doen?

Muller eist dat de NS zo’n 80.000 euro aan overlevenden uitkeert, nabestaanden zouden volgens hem zo’n 8.000 euro moeten krijgen. Dit komt overeen met de bedragen die in Frankrijk zijn uitgekeerd. De NS weigert: in 2005 heeft de vervoerder publiekelijk excuses aangeboden en ze steunen projecten om de herinneringen aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Muller beraadt zich nog over verdere stappen tegen het vervoersbedrijf: “Ik denk dat er niemand is bij de NS die zich voor kan stellen welk leed er nog steeds is bij die mensen. We zijn er nog steeds mee bezig. Geld betalen doet een bedrijf meer pijn dan excuses aanbieden. Vandaar mijn eis”.