Na drie keer zilver eindelijk wereldtitel voor Russische schoonspringers

Schoonspringen wordt doorgaans redelijk gedomineerd door China, maar op de eerste finaledag van het wereldkampioenschap in Boedapest was dat geenszins het geval. Drie finales stonden er op het programma, maar één gouden en een zilveren medaille was de relatief magere oogst.

De dag begon met de finale in het gemengd synchroonspringen van het 10-meterplatform. Dat stond voor de tweede keer op het WK-programma en hier moest China alvast oogsten. Dat gebeurde dan ook: de pas 16-jarige Ren Qian, regerend olympisch kampioene op het platform, was samen met de één jaar oudere Lian Junjie een maat te groot voor de concurrentie. Europees kampioenen Louis Toulson en Matty Lee moesten flink wat punten toegeven, maar de Britse tieners pakten wel zilver. De Noord-Koreaanse Kim Mi-rae, ook pas 16 jaar, en partner Hyon Il-myong pakten brons.

De finale bij de vrouwen op de 1-meterplank zou al geen groot Chinees feest worden, want Chang Yani plaatste zich niet voor de finale. Dat deed Chen Yiwen wel, maar een ietwat mislukte vierde sprong bracht haar buiten het podium, waardoor voor de tweede keer ooit geen enkele Chinese een medaille won op dit onderdeel. De 21-jarige Australische Maddison Keeney liet zien dat haar sterke voorseizoen geen toeval was en veroverde de wereldtitel, voor de Russische Nadezhda Bazhina. Elena Bertocchi uit Italië pakte het brons.

De dag werd afgesloten met de finale in het synchroonspringen van de 3-meterplank bij de mannen. Dat werd een mooi staaltje revanche voor Evgeny Kuznetsov en Ilya Zakharov, die al vele jaren samen springen. De Russen pakten zilver op de Spelen van 2012 en zilver op de WK's van 2011, 2013 en 2015, telkens achter een Chinees duo met daarbij Qin Kai. Die is er nu niet bij, maar Chinesen zijn altijd lastig te verslaan. Dit keer lukte het het sterkste Europese duo dan eindelijk: met een fantastische 450 punten bleven ze de Chinesen Cao Yuan en Xie Siyi, die de laatste sprong verklooiden en zo het goud verspilden, zeven punten voor, waarmee het goud eindelijk binnen was. Oleh Kolodiy en Illya Kvasha eindigden namens Oekraïne als derde.

De finale synchroon op de 3-meterplank, met eindelijk goud voor Kuznetsov/Zakharov (Bron: YouTube)