Matthews de beste in Rodez, Froome terug leider

Michael Matthews heeft de veertiende etappe in de Tour de France gewonnen. De Australiër van Sunweb was in Rodez de sterkste voor Greg van Avermaet. Chris Froome neemt de leiderstrui over van Fabio Aru.

Net in andere vlakke etappes kon er al snel kopgroep wegrijden. Dit keer ontstond er een kopgroep van vijf renner: Thomas De Gendt (Lotto-Soudal), Thomas Voeckler (Direct Energie), Timo Roosen (LottoNL-Jumbo), Maxime Bouet (Fortuneo) en Reto Hollenstein (Katusha - Alpecin). De vijf hadden een maximale voorsprong van drie minuten op het peloton, waar Sunweb en BMC het tempo bepaalde.

Halverwege de etappe moest Fabio Felline opgegeven. De renner van Trek - Segafredo kwam vrijdag al als laatste over de streep en moest vandaag opgeven met maag- en darmklachten. Met nog veertig kilometer te rijden op de Côte de Centrès, een klim van derde categorie, viel de kopgroep uit elkaar. De Gendt zou als enige overblijven van de kopgroep, maar ook voor de renner van Lotto Soudal was het avontuur op twaalf kilometer over.

Op een hellende strook koos Tony Martin voor de aanval. De Duitser van Katusha - Alpecin kreeg nooit de ruimte van Sunweb, maar zorgde wel voor verbrokkeling in het peloton. Toen Martin werd gegrepen was het de beurt aan Maurits Lammertink. De Nederlander kreeg het gezelschap van Damiano Caruso, Nikias Arndt en Pierre-Luc Perichon. De voorsprong bedroeg nooit meer dan vijftien seconden. Met nog vijf kilometer koos Lammertink nog even voor de aanval, maar de Nederlander zou het ook niet halen.

In de slotfase bleef alles bij elkaar. In de sprint was Matthews op de Côte de Saint-Pierre de beste. De Australiër van Sunweb bleef Van Avermaet en Boasson Hagen. In het algemeen klassement neemt Froome de leiderstrui over van Aru. Froome heeft nu een voorsprong van negentien seconden op Aru. Bardet volgt op 23 seconden.