Amerikaanse sportster in derde sport betrapt op doping

De Amerikaanse sportster Gea Johnson is niet zo dol op de dopingregels. De 49-jarige Amerikaanse heeft op (semi-)professioneel niveau al vier sporten beoefend en we kunnen gerust zeggen dat mevrouw graag uit het verboden potje snoept.

Johnson begon haar loopbaan in de atletiek, als zevenkampster. Ze won in 1990 het Amerikaans collegekampioenschap en was dus een groot talent, maar in 1994 werd ze betrapt op anabole steroïden. Een schorsing van vier jaar volgde, maar Johnson zei onschuldig te zijn, klaagde de bonden voor twaalf miljoen dollar aan en besloot - toen de juridische kosten hoog opliepen - toch maar akkoord te gaan met een ingekorte schorsing, waardoor ze zich mocht proberen te plaatsen voor de Olympische Spelen van Atlanta in 1996, zonder succes.

Ze schakelde vervolgens rap over naar het gewichtheffen en bereikte daar een niveau waarmee ze op WK's redelijk mee zou kunnen draaien. Toch besloot Johnson om voor de Spelen van 2000 weer terug te gaan naar de zevenkamp, maar dat leverde haar een blessure op. Na het herstel schakelde ze over naar het bobsleeën en ze wist zowaar een plek te veroveren in het team voor de Spelen van 2002 in Salt Lake City.

Op die Spelen werd ze in de slee van pilote Jean Racine-Prahm vijfde, maar kort voor de Spelen werd bekend dat Johnson als gewichthefster ook positief werd bevonden. Ze bleek testosteron gebruikt te hebben, maar weigerde uiteraard toe te geven dat ze iets verkeerd had gedaan - hoewel ze er wel mee akkoord ging dat al haar resultaten geschrapt werden.

Inmiddels is Johnson overgestapt naar het wielrennen, waar ze vorig jaar meedeed aan de Amerikaanse masterskampioenschappen. Het was al even geleden, maar het leverde haar wederom een mooi positief plasje op. Het Amerikaans antidopingagentschap USADA ging opvallend genoeg mee in haar uitleg dat ze het verboden middel modafinil om medische redenen gebruikte, en dus niet om haar sportprestaties te verbeteren. Doordat haar vorige positieve tests meer dan tien jaar oud zijn wordt ze niet levenslang geschorst voor haar derde overtreding, maar krijgt Johnson slechts 21 maanden aan haar broek.

Het wachten lijkt nu dan ook op de volgende sport waar de geboren valsspeelster haar trucjes uit gaat proberen, hoewel de kans gezien haar leeftijd bestaat dat ze het hier bij besluit te laten.