Doek valt voor maker luxe smartphones

Het Britse Vertu, een maker van luxe smartphones, houdt op te bestaan. Het bedrijf had een schuld van 128 miljoen pond (145 miljoen euro) en stond onder curatele. De schuldeisers gingen niet akkoord met een bod van de eigenaar om dat af te lossen met een bedrag van 1,9 miljoen pond (2,1 miljoen euro). Ongeveer tweehonderd mensen raken hun baan kwijt.

De toestellen van Vertu hadden een aanzienlijk prijskaartje. Zo kostte het basismodel ruim 11.000 pond. omgerekend ongeveer 12.500 euro. Een telefoon met 18-karaats goud was voor bijna 45.000 euro te koop. Andere toestellen waren gemaakt met saffieren en alligatorleer.

Het duurste toestel van Vertu was de Signature Cobra, die voor meer dan drie ton te koop was. De behuizing bestond uit meer dan 800 robijnen, die onder meer als een cobra om de toetsen heen kronkelden. De ogen van de slang waren van smaragd.

Vertu was in 1998 opgericht door het Finse Nokia. Dat verkocht het bedrijf in 2012 aan een investeringsmaatschappij. Daarna werd Vertu nog een paar keer doorverkocht. In maart kwam Vertu in handen van een Turkse zakenman. Die wil in september een doorstart maken. Hij houdt namelijk de merknaam, de technologieën en de licenties.

Doek valt voor maker luxe smartphones
Doek valt voor maker luxe smartphones (Foto: BuzzT)