Australische basketbalsters vernederen tegenstanders: 166-3

Op het Oceanische eiland Guam is het Oceanisch kampioenschap basketbal voor spelers en speelsters tot 17 jaar begonnen. Dat is altijd een feest, want dergelijke toernooien in Oceanië hebben vaak potentie voor opvallende uitslagen. Australië en Nieuw-Zeeland zijn immers de grootmachten, terwijl de kleine eilandnaties er in de meeste sporten nauwelijks aan te pas komen.

Ook nu is het weer zover, vooral bij de dames. Australië opende het toernooi op de universiteitsgrond van Guam met een vrij soepele overwinning tegen Tahiti: 163-13. Samoa won ondertussen met 120-12 van de Marshalleilanden, die dinsdag Australië tegenover zich kregen. Het doel: een paar puntjes maken.

Dat bleek bepaald geen sinecure en de dames kwamen zelfs niet in de buurt van de basket. Na precies negen minuten lukte dat dan voor het eerst, maar het schot van Stephanie Allen ging mis. Na twee van de vier kwarten stond het inmiddels 85-0, maar halverwege het derde kwart konden de fraaie vlaggen van de eilanders gezwaaid worden: bij 104-0 raakte point guard Tamara Andrike zowaar een tweepunter. 

Andrike kroonde zich tot heldin van de wedstrijd, want een paar minuten later raakte ze één van haar twee strafworpen en met 125-3 gloorde er weer even hoop voor de Marshalleilanden. Daar bleef het helaas wel bij en Australië won met 166-3. Bondscoach Neilani Ackley zag uiteindelijk één van de 25 pogingen tot een field goal geraakt worden, terwijl de Australische dames er 72 van de 104 raakten.

Dat alles mocht de pret overigens zeker niet drukken en de dames deden tot en met de laatste 'buzzer' hun uiterste best, waarna ze aangaven het vooral heel tof te vinden tegen speelsters van topniveau te mogen spelen. Op de Marshalleilanden is basketbal dan ook bijzonder populair: vorig jaar kwamen meer dan duizend mensen in de hoofdstad Majuro naar een lokaal basketbaltoernooi kijken, niet slecht als je je bedenkt dat het land slechts zo'n 28.000 inwoners kent. Voor het gros van het team is het zelfs de eerste keer dat ze op een echte basketbalvloer spelen - in plaats van beton of zand - en een aantal speelde zelfs nooit eerder met een echte basketbal.

Australië mag wel enige concurrentie verwachten van Nieuw-Zeeland. Die wonnen met 139-34 van Guam en met 110-31 van Nieuw-Caledonië. Die ploeg won dan weer met 118-29 van Palau, waardoor Nieuw-Zeeland - Palau woensdag ook wel eens een duidelijke uitslag op kan leveren. 

Australië - Tahiti, omdat er van het duel tegen de Marshalleilanden helaas geen beelden zijn (Bron: YouTube)