Dieren massaal kapot door de mens

Een Amerikaans/Mexicaans onderzoek toont aan dat de mens als diersoort uitstekend bezig is. Het onlangs verschenen rapport over biologische uitroeiing spreekt enthousiast over een zesde massa-extinctie van andere dieren dan de mens. Alleen al in de afgelopen paar decennia is het 'ons' gelukt om de hoeveelheid individuele dieren met de helft te verminderen.

Het succes is voornamelijk te danken aan overbevolking en ons consumptiegedrag. Hoewel, 'succes'... de heren wetenschappers zijn bang dat het gedrag van de mens, met zijn bedoelde en onbedoelde zucht naar genocide, uiteindelijk zijn weerslag op de zichzelf zal hebben. De biodiversiteit neemt namelijk in recordtempo af en daar schijnen wij -de mens- daar zelf uiteindelijk de dupe van te kunnen worden.

Er zou nog een kleine marge zijn om het tij te doen keren. Om de boodschap beter te doen overkomen, laten de onderzoekers zich in (voor hun doen) stevige bewoordingen uit. Gelukkig is de mens een intelligent wezen en hebben we dus bakstenen muren neergezet voor mensen die onwelgevallige boodschappen te melden hebben.

Eerdere onderzoeken gaven hetzelfde beeld. Diersoorten sterven veel sneller uit dan ooit tevoren en massaler dan iemand ooit heeft uitgerekend. Slechts een derde van de diersoorten die langzaam maar zeker in getal afnemen, wordt niet als bedreigd beschouwd. De helft van de landdieren hebben in de voorbije eeuw te maken gehad met een afname van 80 procent. Het gaat dus waarschijnlijk niet lang meer duren dat we de 'big 5' alleen nog maar op YouTube kunnen bewonderen.

Op sommige plekken zijn -voorheen succesvolle soorten- volledig weggevaagd. Symbolisch voor de onderzoekers is hierbij het voorbeeld van het neefje van de huiskat; de leeuw. "Historisch gezien was de leeuw verdeeld over het merendeel van Afrika, het zuiden van Europa en het Midden-Oosten, helemaal tot in India. Nu is het gros van de leeuwenpopulaties verdwenen", aldus een van hen.

De knappe koppen zijn van mening dat de mensheid een hoge prijs gaat betalen voor zijn succes. "Alles wijst erop dat de aanvallen op biodiversiteit in de komende twee decennia alleen maar zullen toenemen, wat een zeer grimmig toekomstperspectief biedt".

Het hele onderzoek is hier te vinden, maar kan het beste gewoon genegeerd worden.