Jeugdboekenschrijfster Diekmann overleden

Jeugdboekenschrijfster Miep Diekmann is overleden, meldt haar uitgeverij. Diekmann (92) stierf zondag in Scheveningen.

Ze produceerde circa zeventig kinder- en jeugdboeken, waarvoor de in Assen geboren schrijfster vaak teruggreep op haar eigen jeugdjaren op de Antillen. Ze werd diverse keren bekroond. Voor 'De boten van Brakkeput' (1956) kreeg ze al de Kinderboekenprijs, de latere Gouden Griffel.

Schreef ze aanvankelijk wat brave meisjesboeken, later nam ze onderwerpen als seksualiteit, discriminatie en politiek mee in haar werk.

Grote betekenis
"Het werk van Miep Diekmann is van grote betekenis geweest voor het brede veld van de kinder- en jeugdliteratuur: baanbrekend in velerlei opzichten, krachtig anticiperend op turbulente maatschappelijke ontwikkelingen, en van een kwalitatief opmerkelijk niveau", aldus de uitgeverij.

"Met haar prikkelende ideeën over opvoeding in het algemeen en onderwijs in het bijzonder, het schrijven van boek- en filmbesprekingen, diverse journalistieke werkzaamheden en de introductie van auteurs vanachter het IJzeren Gordijn in Nederland, heeft Miep Diekmann het landschap van de Nederlandse kinder- en jeugdliteratuur grondig beïnvloed", zegt WPG Kindermedia verder.

Staatsprijs
In 1970 kreeg Diekmann de Staatsprijs voor kinder- en jeugdliteratuur voor haar hele oeuvre. Verder verwierf ze de Nienke van Hichtumprijs voor 'Dan ben je nergens meer'' en een Gouden Griffel voor 'Wiele wiele stap'. De Duitse Jeugdliteratuurprijs kreeg ze voor 'En de groeten van Elio'.

'Verre eilanden' uit 2001 was een van haar laatste boeken.

Jeugdboekenschrijfster Diekmann overleden
Jeugdboekenschrijfster Diekmann overleden (Foto: ANP)